close
Ma uniós gáz válságértekezletet tartanak
Blog - Egyéb - Gáz

Ma uniós gáz válságértekezletet tartanak

Ma vĂĄlsĂĄgĂŠrtekezleten prĂłbĂĄljĂĄk meg az uniĂłs vezetők „feldolgozni” az orosz-ukrĂĄn gĂĄzviszĂĄly hatĂĄsĂĄt. A teendőket azonban magukban vitatnĂĄk ĂŠs hatĂĄroznĂĄk meg, s nem vonjĂĄk be az uniĂłs segĂ­tsĂŠget kĂŠrt ukrĂĄn ĂŠs orosz illetĂŠkeseket. A Gazprom tegnap este Ăşjabbat lĂŠpett: valĂłban piaci, ezer kĂśbmĂŠterenkĂŠnt 450 dollĂĄros ĂĄrat jelentett be a NaftohaznĂĄl, Ă­gy prĂłbĂĄlvĂĄn a tĂĄrgyalĂĄsok folytatĂĄsĂĄra bĂ­rni. VasĂĄrnap estig fĂŠltucatnyi eurĂłpai Gazprom-vevő jelentett kisebb gĂĄzimport kiesĂŠst, MagyarorszĂĄg nem volt kĂśztĂźk.

Az EurĂłpai UniĂłs sem partnerkĂŠnt, sem kĂśzvetĂ­tőkĂŠnt nem kĂ­vĂĄn beszĂĄllni az orosz-ukrĂĄn gĂĄzvita rendezĂŠsĂŠbe, amit azonban az ĂŠrintetteknek mielőbb le kell zĂĄrniuk, jelentette ki kĂŠt napja a soros elnĂśk CsehorszĂĄg miniszterelnĂśk-helyettese. Viktor Juscsenko ukrĂĄn elnĂśk ĂŠs első helyettese, Olekszandr Szlapak viszont Ăşgy lĂĄtja a Reuters hĂ­re szerint, hogy az EU-nak kĂśtelessĂŠge Ukrajna vĂŠdelmĂŠben beszĂĄllni az ukrajnai gĂĄzcsap elzĂĄrĂĄsĂĄhoz ĂŠs az eurĂłpai gĂĄzellĂĄtĂĄs veszĂŠlybe sodrĂĄsĂĄhoz vezetett vitĂĄba. A helyzet vasĂĄrnap tovĂĄbb romlott. SzĂĄmos eurĂłpai orszĂĄg jelezte, hogy a vĂĄrtnĂĄl kevesebb gĂĄzt kap Ukrajna felől, az eladĂł Gazprom vezĂŠre, Alekszej Miller pedig kijelentette: cĂŠge mĂĄr valĂłban piaci, ezer kĂśbmĂŠterenkĂŠnt 450 dollĂĄros ĂĄrat kĂŠr 2009-ben az UkrajnĂĄnak eladott gĂĄzĂŠrt. Az Ăśsszeg kĂśzel kĂŠtszer annyi, amennyit Ukrajna fizetni kĂŠpes, mutat rĂĄ a Kyiv Post.

A helyzet Olekszandr Szlapak szerint most rosszabb, mint 2006 elejĂŠn, amikor OroszorszĂĄg egy napra teljesen leĂĄllĂ­totta gĂĄzkivitelĂŠt, hiszen az UkrajnĂĄt ellĂĄtĂł gĂĄzcsap mĂĄr az ĂśtĂśdik napja el van zĂĄrva. (MindazonĂĄltal most nincs szĂł a tranzit megakasztĂĄsĂĄrĂłl, sőt a Gazprom igyekszik pĂłtolni az ukrĂĄnok ĂĄltal a tranzitcsőből ĂĄllĂ­tĂłlag kivett mennyisĂŠget is – a szerk.)

Szlapak szerint a Naftohaz első embere, Oleh Dubina ĂŠs Alekszej Miller naponta egyeztet, de Miller nem enged. BĂĄr Dubina elfogadta a moszkvai tĂĄrgyalĂĄsra vonatkozĂł meghĂ­vĂĄst, lehet, hogy az EU segĂ­tsĂŠge nĂŠlkĂźl UkrajnĂĄnak az „eddiginĂŠl agresszĂ­vabb orosz pozĂ­ciĂłt kell majd elfogadnia gĂĄz ĂŠs egyĂŠb Ăźgyekben is”. Ez pedig a konfliktus egy kĂśvetkező szakaszĂĄt jelentenĂŠ.

OroszorszĂĄg szerint Ukrajna megcsapolja a tranzitvezetĂŠket, utĂłbbi szerint viszont csak annyi gĂĄzt vesz ki belőle, amennyi a rendszer megfelelő gĂĄznyomĂĄsĂĄnak fenntartĂĄsĂĄhoz kell. OroszorszĂĄg – Dubina szerint – azt akarja, hogy a bekĂźldĂśtt napi 315 milliĂł kĂśbmĂŠter gĂĄz egĂŠsze el is hagyja UkrajnĂĄt Ăşgy, hogy kĂśzben Ukrajna egy fillĂŠrt sem kĂślt a szĂĄllĂ­tĂĄs fenntartĂĄsĂĄra. RĂĄadĂĄsul mĂŠg lopĂĄssal is vĂĄdolja UkrajnĂĄt. Szlapak Ăşgy lĂĄtja, ĂŠpp az az oroszok cĂŠlja, hogy rĂĄkĂŠnyszerĂ­tsĂŠk UkrajnĂĄt a gĂĄz jogosulatlan vĂŠtelezĂŠsĂŠre, ezzel pedig az EU-t elfordĂ­tsĂĄk UkrajnĂĄtĂłl.