close
A Gazprom ejti Ausztriát
Egyéb - Gáz

A Gazprom ejti Ausztriát

 Az orosz Gazprom Olaszországot választja Ausztria helyett a Déli Áramlat fő nyomvonalának országaként. Ezt egy Gazprom-forrás közölte, arra hivatkozva, hogy az EU megakadályozta, hogy az orosz cég Ausztriában 50 százalékos részt vásároljon a Közép-európai Gázelosztó Központban (CEGH), amelyre az EU által támogatott rivális vezetékprojekt, a Nabucco is szemet vetett.

A Reutersnek szerdán nyilatkozó Gazprom-forrás szerint így Ausztrián keresztül nem lesz gáztranzit, csak egy leágazás szállít majd gázt az országba. A forrás azt is elmondta, hogy a Déli Áramlat végállomása Olaszországban lesz inkább, mint Közép-Európában. A Gazprom szóvivője nem kommentálta a Reuters értesülését. A Gazprom Déli Áramlattal kapcsolatos álláspontja egy nappal korábban körvonalazódott, hogy csütörtökön Brüsszelben megkezdődne az EU-orosz csúcs, ahol a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok kerülnek górcső alá. A Déli Áramlat projektben a Gazpromnak 50 százaléka van, az olasz ENI 20, a francia EDF és a német Wintershall 15-15 százalékot birtokol.

A Déli Áramlat gázvezeték a korábbi tervek szerint a Fekete-tengeren át Bulgáriába, onnan Szerbiába, Magyarországra, Szlovéniába, Ausztriába és Észak-Olaszországba vezetett volna, leágazásai Horvátországba, Macedóniába, Görögországba és Törökországba szállítanak majd gázt. A becsült építési költség 15,5 milliárd euró, ennek kétharmadát emészti fel a tenger alatti vezetékrész építése. Az üzembe helyezést 2013 decemberére tervezik, a vezeték induláskor évi 15,75 milliárd köbméter gázt szállít majd, de 2018-ban teljes kapacitása már évi 63 milliárd köbméter lesz.

Â