close
A kazah állam 10 százalékhoz jutott a Karacsaganakban
Egyéb - Gáz

A kazah állam 10 százalékhoz jutott a Karacsaganakban

KazahsztĂĄn 10 szĂĄzalĂŠkos rĂŠszesedĂŠst vĂĄsĂĄrol a Karacsaganak gĂĄzmezőt Ăźzemeltető konzorciumtĂłl az ott műkĂśdő projektből, 1 milliĂĄrd dollĂĄrĂŠrt. A kazah ĂĄllam arra tĂśrekszik, hogy minen nagy, a terĂźletĂŠn lĂŠvő energiaberuhĂĄzĂĄsban rĂŠszt vegyen.

A KazMunaiGas a 10 szĂĄzalĂŠk egymilliĂĄrd dollĂĄros ĂĄrĂĄt a Karacsaganakot Ăźzemeltető konzorciumtĂłl kĂślcsĂśnzi 3 ĂŠves futamidővel, a London Interbankon keresztĂźl intĂŠzett Ăźgylet 3 szĂĄzalĂŠkos kamattal fut majd – mondta el Sauat Mjanbajev gĂĄz- ĂŠs olajminiszter. Az ĂĄllami gĂĄzvĂĄllalat a tartozĂĄst abbĂłl a bevĂŠtelből fogja tĂśrleszteni, amit a szĂłban forgĂł 10 szĂĄzalĂŠk terem majd. Az 1 milliĂĄrd dollĂĄr 5 szĂĄzalĂŠkot ĂŠr a beruhĂĄzĂĄsban, mely KazahsztĂĄn gĂĄzkĂŠszleteinek majdnem fele felett őrkĂśdik, mĂĄsik 5 szĂĄzalĂŠk fejĂŠben a kazah ĂĄllam lemond a konzorciummal szemben fenntartott bizonyos kĂśvetelĂŠseiről, folytatta a miniszter.

Mjanbajev ezutĂĄn megjegyezte, nem az adĂłkedvezmĂŠnyeket ĂŠrintő megĂĄllapodĂĄsokrĂłl van szĂł. A Karacsaganakot jelenleg a brit BG Group ĂŠs az olasz ENI Ăźzemelteti, tovĂĄbbi rĂŠszvĂŠnyes az amerikai Chevron ĂŠs az orosz Lukoil. KazahsztĂĄn KĂśzĂŠp-Ázsia legerősebb gazdasĂĄga a fĂśld kitermelhető olajkĂŠszletĂŠnek 3 szĂĄzalĂŠka talĂĄlhatĂł a terĂźletĂŠn. Az elmĂşlt ĂŠvekben nagy energiĂĄt fektetett abba, hogy felĂźlvizsgĂĄlja a szovjet időkben kĂśtĂśtt energiaszerződĂŠseket. Így duplĂĄzta meg rĂŠszesedĂŠsĂŠt a Kasagan olajmezőben, amely az 1960-as ĂŠvek Ăłta a legnagyobb talĂĄlat a vilĂĄgon, ezt kĂśvető cĂŠlja pedig a Karacsaganak lett. 

A minisztĂŠriumi kĂśzlemĂŠny szerint az Ăźzletet kĂśvetően az ĂĄllamnak erősebb kontrollja lesz a mezőn lĂŠvő beruhĂĄzĂĄsok felett, ez pedig fontos egy olyan projekt esetĂŠben, amely KazahsztĂĄn olajtermelĂŠsĂŠnek 49 szĂĄzalĂŠkĂĄt, gĂĄztermelĂŠsĂŠnek 18 szĂĄzalĂŠkĂĄt adja.