close
A Déli Áramlatról tárgyaltak Várnában
Egyéb - Gáz

A Déli Áramlatról tárgyaltak Várnában

Jelentős regionális energetikai együttműködési kezdeményezés színhelye volt Várna a múlt héten. „Déli Áramlat – mit nyer Bulgária és Európa” címmel került sor arra a rendezvényre április 23-án, amely az első állomása volt a Bulgária, Szerbia és nem utolsósorban Magyarország szorosabb energetikai együttműködését célzó üzleti kezdeményezésnek.

Miközben Dragomir Sztojnev bolgár gazdasági és energetikai miniszter Brüsszelben vitázott Günther Oettinger uniós biztossal a Déli Áramlatról, Várnában a bolgár, szerb és magyar kereskedelmi és iparkamarák képviselői, illetve szakpolitikusok szorgalmazták a térség szorosabb együttműködését, amelynek elemeként a Déli Áramlat hozzájárulhat az egymásra utalt országok ellátásbiztonságának növeléséhez.

A rendezvényen a bolgár és szerb kereskedelmi és iparkamarák képviselői kifejezésre juttatták a Déli Áramlat projekttel kapcsolatos, munkahelyteremtéshez és járulékos beruházásokhoz fűződő várakozásaikat. Hangsúlyosan jelent meg az igény, hogy a régió vállalatai szerves részét alkossák a kelet-nyugati gazdasági hídnak.

Sípos Márton, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főosztályvezetője emlékeztetett arra, hogy Magyarország a 2009-es földgázellátási válság nyomán tette energiastratégiája vezérfonalává az „energiafüggőségtől való függetlenedés” gondolatát. Szólt azokról a törekvésekről, hogy az Európai Unió ismerje el a „védendő fogyasztó” kategóriája mellett a „sérülékeny országok” érdekeit is. Drew Leifheit, a Natural Gas Europe szakírója az energetikai diverzifikáció fontosságát emelte ki, hiszen az alternatív szállítási útvonalak megjelenése elősegítheti a források versenyeztetését is.

Igor Jelkin, a Déli Áramlat Bulgária ügyvezető igazgatója a rendezvényen megerősítette, hogy a bolgár szinten 3,5 milliárd euró értékű projekt 2016 elején működőképes lesz a tervek szerint.

Fontos körülményre hívta fel a figyelmet Jenei András, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője, arra utalva, hogy a Gazprom a Déli Áramlat projektet immár nem az EU 3. energiacsomagja alóli kivételként kívánja elismertetni Európában, hanem a vonatkozó földgáz irányelvnek teljesen megfelelő struktúrában tervezi a gázvezeték üzemeltetését megvalósítani.