close
Megemelték a biztonsági földgázkészlet mennyiségét
Egyéb - Gáz

Megemelték a biztonsági földgázkészlet mennyiségét

A jelenlegi 615 millió köbméterről 915 millió köbméterre emelte július 1-től a biztonsági földgázkészlet mennyiségét a nemzeti fejlesztési miniszter – a rendelet a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg.

Az előírt szint eléréséig a visszapótlást a hajdúszoboszlói tárolóban kell elvégezni. A tározó az MVM csoport tagja, a Magyar Földgáztároló Zrt. tulajdonában van, kapacitása 1640 millió köbméter. A rendelet előírja azt is, hogy a kedvezményezett a visszatárolásra tervezett földgáz egységárát és annak magyar határpontra meghatározott árát április 28-ig köteles megadni.

Magyarországnak van a baumgarteni régión belül a legnagyobb – 2,8 milliárd köbméter – betárolt földgázkészlete, ami szükség esetén több mint 40 napra elegendő az ország igényeinek kielégítésére – közölte korábban az energiahivatal.

Amennyiben a fogyasztók ellátását a magyar állam tulajdonában lévő gáztárolókban lévő készletből kellene megoldani, a betárolt 2,8 milliárd köbméter földgáz több mint 40 napra elegendő lenne (2009-ben, az ukrán-orosz gázvita következtében 14 napon keresztül szünetelt az orosz gázszállítás).