close
IPCC: vannak lehetőségek az atomenergia előtt
Atom - Egyéb

IPCC: vannak lehetőségek az atomenergia előtt

Lehet, hogy az atomenergia növekvő mértékben fog hozzájárulni az alacsony széndioxid-kibocsátású energiaellátáshoz, de alkalmazását továbbra is különböző akadályok fogják nehezíteni – szerepel az ENSZ klímaváltozási szervezetének (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC) legfrissebb jelentésében.

A jelentés szerint az atomenergia érett, kevés üvegházhatású gáz kibocsátással járó alaperőművi termelési módszer, de részesedése a világ villamosenergia-termelésében 1993 óta csökken. A jelentés szerint az atomenergia alkalmazása előtti akadályok közé tartoznak a működési kockázatok, az uránbányászat kockázatai, a pénzügyi és a hatósági szabályozási nehézségek, a radioaktív hulladékok megoldatlan kérdései, a nukleáris fegyverek elterjedése miatti aggodalmak és a közvélemény kedvezőtlen megítélése – írta a NucNet.

A jelentés szerint új üzemanyagciklusok és reaktor technológiák foglalkoznak bizonyos kérdések megoldásával, és előrehaladás látható a hulladékkezelés és a nukleáris biztonság területén is. Az IPCC szerint az üvegházhatású gázok globális kibocsátása soha nem látott szintre emelkedett annak ellenére, hogy egyre határozottabb a szándék a kibocsátás csökkentésére és a klímaváltozás hatásainak visszaszorítására. A kibocsátás gyorsabban nőtt 2000 és 2010 között, mint a megelőző három évtizedben.

A jelentés szerint műszaki megoldásokkal és a szokások megváltoztatásával elérhető lenne, hogy a globális átlaghőmérséklet ne emelkedjen 2 °C-nál jobban az iparosodás előtti szinthez képest. Azonban csak átfogó intézményi és technológiai változások tennék lehetővé, hogy legyen esélye annak, hogy a globális felmelegedés ne haladja meg ezt a küszöböt.

Az „Éghajlatváltozás 2014: a klímaváltozás mérséklése” című tanulmány a harmadik az IPCC három munkacsoport jelentése közül. Ezek mellett egy összefoglaló jelentés is meg fog jelenni 2014 októberében, ezek együttesen alkotják az IPCC ötödik, éghajlatváltozásra vonatkozó értékelését.