close
Minden rendben van a gönyűi erőműnél
Áram - Egyéb

Minden rendben van a gönyűi erőműnél

Az E.ON Erőművek Kft. Gönyűi Kombinált Ciklusú Erőművének tüzelőanyag készlete megfelel a jogszabályban foglaltaknak – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Tájékoztatásuk szerint az ellátásbiztonság garantálásához az erőműveknek 16 napos energiahordozó készlettel kell rendelkezniük. A hivatal közleményében hangsúlyozza: az ellátásbiztonság érdekében folyamatosan figyelemmel kísérik a piaci szereplők tevékenységét. Az általános piacmonitoring tevékenységen túl rendszeresen célzott ellenőrzést végeznek szakembereik. Az erőművek tüzelőanyag készletét a hivatal negyedévente az összes engedélyes erőműben ellenőrzi a benyújtott adatok alapján.

Az E.ON Erőművek Kft. Gönyűi Erőművében 2014. április 24-én tartottak helyszíni ellenőrzést, amelynek során a tüzelőanyag készletezést vizsgálták. Az erőmű rendelkezett a jogszabályban előírt biztonsági és normatív tüzelőanyag készlettel. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a biztonságos földgázellátás biztosítása érdekében folyamatosan vizsgálja a magyar földgázpiac helyzetét, az egyes szereplők aktivitását, tevékenységét.

Az ellátásbiztonság szempontjából kiemelten fontos, hogy az erőművek megfelelő tüzelőanyag készlettel rendelkezzenek. A biztonsági készletek kizárólag a hivatal elnökének engedélyével használhatók fel – hangsúlyozza közleményében a hatóság. Közleményében a hivatal emlékeztet arra, hogy az 50 megawatt (MW) és annál nagyobb teljesítményű erőműveknek normatív energiahordozó-készletet, valamint ezt meghaladóan biztonsági energiahordozó-készletet kell tartaniuk a napi átlagos tüzelőhő felhasználás alapján.

Az erőműveknél legalább tizenhat napi átlagos villamosenergia- és kapcsolt hőtermeléshez szükséges energiahordozó mennyiségnek kell rendelkezésre állnia arra az esetre, ha az elsődleges tüzelőanyag ellátás átmenetileg megszűnik.

Nyolc napra elegendő készletet azon a telephelyen kell tárolni, ahol a tüzelőberendezés üzemel, míg a biztonsági energiahordozó-készletek a telephelyen kívül is tárolhatóak azzal a feltétellel, hogy az energiahordozónak az erőműbe jutása nem igényli közforgalmi vasút, vízi út vagy 5 kilométernél hosszabb közforgalmi út igénybevételét, beszállításáról a termelő saját maga tud gondoskodni, és a beszállítási kapacitása nagyobb, mint a napi átlagos energiahordozó-felhasználás – írja közleményében az energiahivatal.