close
A Déli Áramlat halad, a Nabucco válaszút előtt
Egyéb - Gáz

A Déli Áramlat halad, a Nabucco válaszút előtt

Az OMV szerint még nem érkezett hivatalos értesítés a Nabucco-csoporthoz a Mol kilépéséről. Ha végleg elhal a grandiózus vezetékterv, az EU-nak akkor is biztos ellátásban lesz része, igaz, Oroszországból, amely legfontosabb partnereként tekint Európára, a Déli Áramlat pedig az ütemtervnek megfelelően halad.

Már dolgozik a South Stream Transport AG, a Déli Áramlat Fekete-tenger alatti részének megvalósítását irányító vállalat a szakasz tervein. Ez a kapcsolat kulcsfontosságú, amely összeköti Oroszországot az európai fogyasztókkal, ezért úgy hisszük, mindkét fél érdekében dolgozunk, mondta Sebastian Sass, a vállalat kommunikációs vezetője. A 900 kilométer hosszú szakasz igazi szakmai kihívás. Legmélyebb pontja 2500 méteren lesz, és éves kapacitása 63 milliárd köbméterre fog nőni, amint mind a négy ág elkészül.

A vállalat tavaly októberben alakult Svájcban, az igazgatóság három tagja a Gazpromtól érkezett, másik három pedig az európai beruházó csoportot képviseli, mondta a szóvivő. Sass szerint ez a felállás nagyszerűen jelképezi a beruházás partnerviszonyait, azt, hogy a Déli Áramlat mind az EU-nak, mind Oroszországnak egyaránt fontos. A Gazprom 50 százaléka mellett a projekt másik felén az olasz Eni, a francia EDF és a német Wintershall osztozik.

Ma az orosz gáz részesedése az európai piacon az 1980-as szintnek a fele, annak ellenére, hogy növekedett az import. Ez egyrészt annak a bizonyítéka, magyarázza Sass, hogy a diverzifikáció jól halad, de az Északi Áramlat sikere azt is jelzi, hogy az orosz gázra még mindig nagy szüksége van Európának. Oroszország mindig is stabil gázszolgáltatója volt térségünknek, még a hidegháború éveiben sem szenvedtünk ellátásproblémáktól, emelte ki a szóvivő, bár az utóbbi évtized bonyodalmairól nem tett említést. Az Északi Áramlatot leszámítva az ellátási útvonalak még mindig ugyanazok, mint harminc évvel ezelőtt, így hát mindkét fél, Európa és Oroszország is igyekszik, folytatta Sass, hogy a legmagasabb minőségű munkát hajtsa végre az vezeték megvalósítása során. A Déli Áramlaton 2015-től indulhat a gáz nyugatra.

A déli gázfolyosó kiépítése ezzel nem lesz teljes, a versengő projektek helyzetéről az Energiainfo folyamatosan tudósít. A szintén EU-s Nabuccót hol temeti a szakma, hol új életet lehel bele a beruházócsoport, amely úgy tűnik, nemsokára egy taggal kevesebb lesz. Mint arról a magyar média annak idején beszámolt, Mol döntött úgy nemrégen, hogy kiszáll a bizonytalan beruházásból, amelybe számolatlanul ömlik a pénz, de a megvalósítás mégsincs a láthatáron. Az osztrák OMV vezérigazgatója szerint azonban még nem érkezett hivatalos értesítés a csoporthoz a Mol 16,67 százalékának eladásáról és semmiféle írásbeli megerősítés nem követte Hernádi Zsolt bejelentését. Gerhard Roiss szerint a vezeték megépítésével kapcsolatos kormányközi szerződés az államokat a Nabucco megvalósítására kötelezi. “Feltételezem, hogy amit Európában aláírunk, azt tiszteletben is tartjuk.”