close
Megújuló szenzációk a Renexpon
Egyéb - Megújuló

Megújuló szenzációk a Renexpon

A 6. Renexpo megújuló energiával foglalkozó szakkiállítás eddig be nem mutatott újdonsága a gyorsan növő fa, amelynek a 10 centiméteres palántája 3 év múlva 20-30 centiméter átmérőjű keményfává nő, amely biomasszaként is hasznosítható.

Az alternatív fűtési módok egyike a faapríték kazán beszerelése, amely energiaerdőből nyert aprítékkal működik, magas automatizáltsággal. Ilyen is látható a bemutatón, a 3 éves cserjék néhány centiméter átmérőjűek, és egy gép a vágással együtt fel is aprítja azokat. Egy ilyen komplett fűtési rendszer 3-4 millió forintba kerül, viszont a működtetése olcsóbb, a terjedő pellet kazánokénál.

Egy román cég mutatja be a Paulownia keményfát, amely géntechnológiával készült, és a forgalmazó állítása szerint európai tanúsítvánnyal rendelkezik. Ebből a fából 2 kilogrammnyi helyettesít 1 liter gázolajat, és 3 év után 20-30 centiméter vastagon vágható. Szintén a forgalmazótól nyert információ szerint a kivágott fa 70 százalékából bútor készülhet, míg a maradék elégethető. Egy hektár telepítése 3,5-4,5 ezer euróba kerül.

Akár ennek a fának a maradéka is elégethető a Hajdúsági Ipari Zrt. hagyományos kazánjában, amely azonban pellet-égővel is felszerelhető. A kazán egy akár 1 köbméteres puffer tartályra is rádolgozhat, így a fűtési melegvíz innen kerül a lakásba. Ha a házban padlófűtés van, elég reggel és este begyújtani a kazánba ahhoz, hogy egyenletesen meleg legyen a lakás.

Sok cég hozott napelemet, közülük a német Teletronik AG képviselője, a KT-Electronic Kft. vállalja azt is, hogy elintézi a szolgáltatónál a fölös áram átvételét. Bejáratott útja van az adminisztrációnak, de több hónapig tart. Viszont a saját áramfogyasztás ekkor ingyen van, a többletért pedig a számlázott áramár 85 százalékát fizeti a szolgáltató – tette hozzá.