close
Sikeres évet zárt az MVM
Áram - Egyéb

Sikeres évet zárt az MVM

Kiemelkedő eredményt ért el 2011-ben az MVM – mondta Baji Csaba, a vállalat vezérigazgatója csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján. A cégvezető szerint a tavaly meghatározott célok szempontjából, miszerint sikeres, erős, regionálisan meghatározó cégcsoporttá váljon az MVM a tavalyi gazdasági évben sikeres volt.

A csoport nettó árbevétele 646,545 milliárdra nőt 2011-ben, amely 116 százalékos növekedés a 2010-es évhez képest, az adózás előtti eredmény 61,368 milliárd forint, amely 167 százalékos növekedés. Az EBITDA 105,952 milliárd forint, az adózott eredmény 45,864 milliárd forint lett. Ebből osztalékként mintegy 10 milliárdot fizet ki a cég, fejlesztésekre 30 milliárdot különít el. A tervek szerint 2012-ben a cégcsoport EBITDA száma 117 milliárd forint lesz, az adózás előtti eredmény pedig 62,4 milliárd forint lesz.

Baji Csaba vezérigazgató elmondta, hogy 2010 nyarán kezdte meg az MVM csoport új menedzsmentje működését, átvilágította a cég gazdálkodását és felszámolta a hosszú távon is veszteségforrásként szereplő tételeket. Több mint negyven milliárd forintos követelést fogalmaztak meg a hitelezők a Vértesi Erőművel szemben, amely egyébként havi egy milliárd forintos veszteséget termelt. A menedzsment csődvédelmet kért az erőműre és megegyezett a hitelezőkkel, így az erőmű jelenleg közel nullszaldósan működik.

Felülvizsgáltak több hosszú távú szerződést is, amelyeknél komoly anyagi hátrányok érték a csoportot. Az egyik legfontosabb probléma volt a Kárpátenergo ügye, amely jelenleg felszámolás alatt áll, jelenleg az MVM csoport pedig nem importál ukrán forrásból áramot.