close
Komoly fejlesztések előtt az MVM
Áram - Atom - Blog - Egyéb - Gáz

Komoly fejlesztések előtt az MVM

Kiemelkedő eredményt ért el 2011-ben az MVM – mondta Baji Csaba, a vállalat vezérigazgatója csütörtöki, budapesti sajttájékoztatóján. A cégvezető szerint a tavaly meghatározott célok szempontjából, miszerint sikeres, erős, regionálisan meghatározó cégcsoporttá váljon az MVM, a tavalyi gazdasági év rendkívül eredményes volt.

A csoport nettó árbevétele 646,545 milliárdra nőt 2011-ben, amely 116 százalékos növekedés a 2010-es évhez képest, az adózás előtti eredmény 61,368 milliárd forint, amely 167 százalékos növekedés. Az EBITDA 105,952 milliárd forint, az adózott eredmény 45,864 milliárd forint lett. Ebből osztalékként mintegy 10 milliárdot fizet ki a cég, fejlesztésekre 30 milliárdot különít el. A tervek szerint 2012-ben a cégcsoport EBITDA száma 117 milliárd forint lesz, az adózás előtti eredmény pedig 62,4 milliárd forint lesz.

2010 nyarán kezdte meg az MVM csoport új menedzsmentje működését, átvilágítottuk a cég gazdálkodását és felszámolta a hosszú távon is veszteségforrásként szereplő tételeket. Több mint negyven milliárd forintos követelést fogalmaztak meg a hitelezők a Vértesi Erőművel szemben, amely egyébként havi egy milliárd forintos veszteséget termelt. A menedzsment csődvédelmet kért az erőműre és megegyezett a hitelezőkkel, így az erőmű jelenleg közel nullszaldósan működik.

„A nyereségesség növeléséhez felülvizsgáltunk több hosszú távú szerződést is, amelyeknél komoly anyagi hátrányok érték a csoportot, ilyen volt a Kárpátenergo ügye is, a cég jelenleg felszámolás alatt áll” – mondta Baji Csaba. A vezérigazgató kiemelte, hogy jelentősen előrehaladt a Mátrai Erőmű fejlesztési terve is, amely egyébként korábban szintén komoly veszteséget termelt.

„A veszteségforrások felszámolásával egy időben új stratégiát is felállítottunk, amelyben a fenntartható gazdasági növekedésre helyezett hangsúllyal jelentősen javultak a társaságcsoport hosszú távú növekedési kilátásai. A villamos energetikai szegmensben betöltött pozíciónk jelenleg jobb, mint korábban volt, és az árváltozások ellenére is az eredménytermelő képességünk nem csökkent. A jövőben diverzifikálni kell a csoport tevékenységét, ezért nyitnunk kell a földgázpiac felé is, amely tervünk egyébként kormányzati szándékkal is találkozott” – mondta Baji Csaba.

A 2012-es évre a regionális növekedés folytatását, kereskedelmi cégeinek összeolvadását, az atomerőmű üzemidő-hosszabbítás engedélyeztetését, a magyar-szlovák gázvezeték kivitelezését, a fukusimai atomkatasztrófa után a Paksi Atomerőműben végzett célzott biztonsági felülvizsgálat által előírt feladatok teljesítését tűzte ki az MVM Zrt. – mondta Kóbor György gazdasági vezérigazgató-helyettes.

Kóbor György kiemelte, hogy az idei évben hozza létre a cégcsoport az MVM Paks II. atomerőmű fejlesztő Zrt.-t, amely várhatóan 9 milliárdos jegyzett tőkével alakul meg, valamint az MVM Net Zrt. létrehozása, amelynek feladatai közé tartozik majd a nemzeti távközlési gerinchálózat üzemeltetése, a távközlési üzletág kiépítése és megerősítése. Újságírói kérdésre válaszul elmondta, hogy az MVM Net Zrt. 27 milliárd forintos törzstőkével jön létre, ezenkívül az MVM konzorciumi tagként 25 milliárd forintot fektet be a negyedik mobilszolgáltató létrehozásába.

Kóbor György kiemelte, hogy az MVM elsősorban piaci alapokon, piaci szereplőként kíván működni.

A gázkereskedelmi üzletággal kapcsolatban Kóbor György kitért arra, hogy a cégcsoport jelenleg elsősorban a nagykereskedelmi tevékenységből, szerez bevételeket, de a jövőben nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a lakossági és a kkv szektorra. „Az MVM egyébként már a jelenlétével is árcsökkentő hatást fejt ki a gázkereskedelmi szaktorba, az MVM Partner elsősorban a kkv-szektorban ért el csökkenést a kereskedelmi gázárban.

A cégcsoport komoly részt kíván vállalni a gáztranzitban is, ezért az MVM vélhetően még ebben az évben megvásárolja a Magyar fejlesztési Bank tulajdonrészét a Déli Áramlat gázvezeték-projektben, partnerként azonban az orosz partnerek döntéséhez kíván igazodni, Baji Csaba szerint a Gazprom még az év végéig megteszi a végső befektetői döntést így megkezdődhet a projekt kivitelezése