close
Újabb négy atomerőművi blokkot építenek Kanadában
Atom - Egyéb

Újabb négy atomerőművi blokkot építenek Kanadában

A kanadai természetes erőforrások minisztere jóváhagyta az Ontario Power Generation (OPG) terveit, amelyek szerint négy új reaktorblokkot építenek a Torontóhoz közeli Darlington atomerőműben, mivel az építkezés nem okoz káros környezeti következményeket.

Joe Oliver szerint az atomenergia biztonságos, megbízható és gyakorlatilag kibocsátás-mentes opció Kanada energetikai és környezetvédelmi igényeinek kielégítéséhez. A Darlington projekt négy blokk létesítését és üzemeltetését tartalmazza, a blokkok összteljesítménye 4800 MW lenne. Az OPG közölte, hogy most a kanadai nukleáris hatóság (Canadian Nuclear
Safety Commission – CNSC) döntése a következő mérföldkő, amellyel megadják az engedélyt a telephely előkészítésére. A telephely előkészítésére vonatkozó engedély az első a három közül, amelyre egy nukleáris blokk építéséhez és üzemeltetéséhez szükség van Kanadában.

A blokkokhoz még nem választottak technológiát. A kormány szerint a CNSC feladata meghatározni, hogy a környezeti hatástanulmány megfelel-e a kiválasztott reaktortípus esetén. Amennyiben a választott technológia alapvetően eltér az OPG által előzetesen felvázolttól, akkor új környezeti hatástanulmányt kell készíteni. A Darlington telephelyen jelenleg négy 881 megawattos Candu típusú blokk üzemel.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.