close
2,5 milliárd dollár értékben kötött szerződést a DOE a Yucca Mountain tárolóra
Atom - Blog - Egyéb

2,5 milliárd dollár értékben kötött szerződést a DOE a Yucca Mountain tárolóra

Az EgyesĂźlt Államok EnergiaĂźgyi MinisztĂŠriuma (Department of Energy – DOE) 2,5 milliĂĄrd dollĂĄr ĂŠrtĂŠkű szerződĂŠst kĂśtĂśtt a USA Repository Services (USA-RS) vĂĄllalattal a Yucca Mountain mĂŠlygeolĂłgiai tĂĄrolĂł engedĂŠlyezĂŠsĂŠhez ĂŠs befejezĂŠsĂŠhez kapcsolĂłdĂł feladatokra.

Samuel Bodman miniszter kijelentette, a szerződĂŠs lehetővĂŠ teszi, hogy a nemzeti hulladĂŠktĂĄrolĂł program tovĂĄbb haladjon, biztosĂ­tva a szĂźksĂŠges menedzsment ĂŠs ĂźzemeltetĂŠsi kiadĂĄsokat. A USA-RS tĂĄmogatĂĄst nyĂşjt a minisztĂŠrium Civil NukleĂĄris HulladĂŠk KezelĂŠsi IrodĂĄja (Office of Civilian Radioactive Waste Management – OCRWM) rĂŠszĂŠre, mely a kiĂŠgett nukleĂĄris fűtőelemek ĂŠs a nagyaktivitĂĄsĂş radioaktĂ­v hulladĂŠkok kezelĂŠsĂŠĂŠrt ĂŠs elhelyezĂŠsĂŠĂŠrt felel.

A szerződĂŠs szerint a USA-RS – tĂĄmogatĂĄst nyĂşjt a tĂĄrolĂł terveinek vĂŠglegesĂ­tĂŠsĂŠhez,

– kĂśzreműkĂśdik a nukleĂĄris hatĂłsĂĄg (Nuclear Regulatory Commission – NRC) ĂĄltal az engedĂŠlykĂŠrelemmel kapcsolatban megfogalmazott kĂŠrdĂŠsek ĂŠs kĂŠrĂŠsek esetĂŠn,

– segĂ­tsĂŠget nyĂşjt a minisztĂŠrium rĂŠszĂŠre az engedĂŠlyezĂŠsi eljĂĄrĂĄsban,

– Ăźzemelteti a Yucca Mountain telephelyet, – tĂĄmogatĂĄst ad a lĂŠtesĂ­tĂŠs lebonyolĂ­tĂĄsĂĄhoz.

A Shaw Environmental and Infrastructure ĂŠs az Areva Federal Services alvĂĄllalkozĂłkĂŠnt segĂ­ti a USA-RS munkĂĄjĂĄt. A szerződĂŠs 2009. ĂĄprilis 1-től Ăśt ĂŠvre szĂłl, ĂŠs tovĂĄbbi Ăśt ĂŠvvel meghosszabbĂ­thatĂł 2019. mĂĄrciusig.

A DOE 2008 jĂşniusĂĄban nyĂşjtotta be 8600 oldalas engedĂŠlykĂŠrelmĂŠt a nukleĂĄris hatĂłsĂĄgnak a hulladĂŠktĂĄrolĂł ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠre. Annak eldĂśntĂŠsĂŠre, engedĂŠlyezi-e a lĂŠtesĂ­tĂŠst, a kongresszus 3 ĂŠvet adott a hatĂłsĂĄgnak, melyet a hatĂłsĂĄg kĂŠrĂŠsĂŠre egy ĂŠvvel meghosszabbĂ­thatnak.

A DOE szĂĄmĂ­tĂĄsai szerint a hulladĂŠktĂĄrolĂł kĂśltsĂŠge a tervezett 150 ĂŠves ĂŠletciklusa sorĂĄn 96,2 milliĂĄrd dollĂĄr 2007-es ĂĄrakon szĂĄmolva.