close
Ismét megugrott a CEZ nyeresége
Áram - Egyéb

Ismét megugrott a CEZ nyeresége

Negyven szĂĄzalĂŠkkal – 41,5 milliĂĄrd koronĂĄra – nĂśvelte adĂłzott nyeresĂŠgĂŠt az idei ĂŠv első kilenc hĂłnapja alatt a Cseh Energetikai Művek (CEZ) – jelentette csĂźtĂśrtĂśkĂśn a cseh sajtĂł a cseh energetikai cĂŠgből kiszivĂĄrogatott informĂĄciĂłkra hivatkozva. A CEZ ĂźzemeltetĂŠsi bevĂŠtelei a januĂĄr-szeptemberi időszakban 6,7 szĂĄzalĂŠkkal 131, 8 milliĂĄrd koronĂĄra emelkedtek.

Ez a nyeresĂŠg megkĂśzelĂ­ti a tavalyi egĂŠsz ĂŠvi nyeresĂŠg nagysĂĄgĂĄt. A tavalyi ĂŠvet (2007) a cĂŠg 42,8 milliĂĄrd koronĂĄs adĂłzott nyeresĂŠggel zĂĄrta. Az idei ĂŠgĂŠsz ĂŠvi terv 48,6 milliĂĄrd koronĂĄs nettĂł nyeresĂŠg volt. Piaci elemzők azzal szĂĄmolnak, hogy a CEZ ezt a tervet tĂşlszĂĄrnyalja. A CEZ vezetĂŠse azonban ĂłvatossĂĄgra int, s azt ĂĄllĂ­tja, hogy a prognĂłzis reĂĄlis volt, s ők nem szĂĄmolnak jobb eredmĂŠnnyel.

Az idei jĂł gazdasĂĄgi eredmĂŠnyek az ĂĄramĂĄr gyors emelkedĂŠse, valamint az atomenergetikai ĂŠs a vĂ­zenergetikai forrĂĄsok jobb kihasznĂĄlĂĄsĂĄnak a kĂśvetkezmĂŠnye. “VĂĄrakozĂĄsaink szerint a nemzetkĂśzi pĂŠnzĂźgyi vĂĄlsĂĄg a CEZ csoport gazdĂĄlkodĂĄsĂĄt csak ĂŠrintőlegesen fogja befolyĂĄsolni, s nem fog problĂŠmĂĄkat okozni. Azzal szĂĄmolunk, hogy az ĂĄramfogyasztĂĄs tovĂĄbbra is nĂśvekedni8 fog, de vĂĄrhatĂł, hogy annak tempĂłja mĂŠrsĂŠklődik” – jelentette ki sajtóÊrtekezleten Martin Roman, a CEZ vezĂŠrigazgatĂłja.

A cseh energetikai csoport Ăźzemi nyeresĂŠge (EBIT) 26,6 szĂĄzalĂŠkkal 53,2 milliĂĄrd koronĂĄra emelkedett.

A felhasznĂĄlĂłk szĂĄmĂĄt, valamint a cĂŠg tőkealapjĂĄt tekintve a CEZ EurĂłpa nyolcadik legnagyobb energetikai csoportja.

Â