close
Kelet-Szibériában a Wintershall
Egyéb - Gáz

Kelet-Szibériában a Wintershall

A nĂŠmet Wintershall kelet-szibĂŠriai gĂĄztermelĂľ projektet indĂ­tott az orosz Gazprommal, de ez csak az elsĂľ lĂŠpĂŠs. KĂśzĂśs gĂĄzfeldolgozĂĄst ĂŠs petrolkĂŠmiai egyĂźttmĂťkĂśdĂŠst is fontolgatnak, sĂľt a tĂŠrsĂŠgben kiĂŠpĂ­tenĂŠnek egy gĂĄzvezetĂŠk rendszert is.

A vĂĄrtnĂĄl hamarabb lesz olajhiĂĄny a vilĂĄgpiacon, mert a pĂŠnzĂźgyi vĂĄlsĂĄg hatĂĄsa miatt az olajvĂĄllalatok visszafogjĂĄk termelĂŠsĂźket, jelentette ki Novij Urengojban, az oroszorszĂĄgi Jamal-Nyenyec AutonĂłm KĂśrzetben Alekszej Miller, a Gazprom vezĂŠrigazgatĂłja szerdĂĄn. Ugyanakkor megerĂľsĂ­tette, hogy cĂŠge termel majd annyi gĂĄzt jĂśvĂľre, amennyit a vevĂľi igĂŠnyelnek. A Gazprom vĂĄrhatĂłan partnersĂŠgre lĂŠp a nĂŠmet BASF csoporttal, kelet-szibĂŠriai olajfinomĂ­tĂłk ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠre.

 

Miller az Ahimgaz projekt avatĂĄsĂĄn beszĂŠlt, nem sokkal dĂŠlre az ĂŠszaki sarkkĂśrtĂľl, ahol a Gazprom ĂŠs a BASF-hez tartozĂł Wintershall jĂśvĂľre egymilliĂĄrd kĂśbmĂŠter fĂśldgĂĄzt kĂ­vĂĄn felhozni. Ez lesz elsĂľ, teljes termelĂŠsi ĂŠvĂźk. A gĂĄzra alapozva komoly gĂĄzfeldolgozĂĄsi ĂŠs petrolkĂŠmiai beruhĂĄzĂĄsokat is akarnak indĂ­tani a tĂŠrsĂŠgben, az egyĂźttmĂťkĂśdĂŠsnek valĂłjĂĄban ez lesz a legfontosabb irĂĄnya, idĂŠzi a The Moscow Times Alekszej Millert.

 

Oroszország 2010-re 500-509 millió tonnára akarja növelni olajtermelését. A tavalyi mennyiség 491,5 millió tonna volt, az idei ettõl valamelyest elmarad. A növekedési terv teljesítése céljából a vezetõ oroszországi olajtermelõk, így a Rosznyefty, a LUKoil és a TNK-BP is nagyobb adókedvezményért lobbizott. Érveik szerint a kisebb adó növelné a kelet-szibériai és a sarkköri térségben a termelési kedvet, ahogyan a kimerülõ készletek pótlását is.

 

Kelet-SzibĂŠria a gĂĄztermelĂŠs szempontjĂĄbĂłl is kulcsfontossĂĄgĂş terĂźlettĂŠ vĂĄlt. Miller szerint cĂŠge a tĂŠrsĂŠgben ĂśnĂĄllĂł gĂĄztermelĂľ ĂŠs szĂĄllĂ­tĂł rendszert kĂ­vĂĄn lĂŠtrehozni. Az elgondolĂĄst mĂĄr a BASF szakĂŠrtĂľi elĂŠ tĂĄrtĂĄk, a tervet szintĂŠn kĂśzĂśsen valĂłsĂ­tanĂĄk meg.

 

Az Ahimgaz a Gazprom ĂŠs a BASF-hez tartozĂł Wintershall 50-50 szĂĄzalĂŠkos vegyes vĂĄllalata. Az emlĂ­tett egymilliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄz mellett jĂśvĂľre 350 ezer tonna kondenzĂĄtumot is termelne. Az idei mennyisĂŠget 0.,3 milliĂĄrd kĂśbmĂŠterre, illetve 118,700 ezer tonnĂĄra vĂĄrja a cĂŠg.

Â