close
Írországban a legdrágább az energia az EU tagországok közül
Áram - Blog - Egyéb

Írországban a legdrágább az energia az EU tagországok közül

ÍrorszĂĄgban kell a legtĂśbbet fizetni jelenleg az EurĂłpai UniĂłs orszĂĄgok kĂśzĂźl a villamos energiĂĄĂŠrt a hĂĄztartĂĄsi ĂŠs az ipari energiafogyasztĂłknak, derĂźlt ki egy friss felmĂŠrĂŠsből. A dublini lapok ĂĄltal ismertetett jelentĂŠs szerint ennek elsősorban a fosszilis energiahordozĂłk magas rĂŠszarĂĄnya az oka, az Ă­rorszĂĄgi ĂĄramtermelĂŠsben. A lakossĂĄgi ĂĄtlagĂĄrak 20, az ipariak 52 szĂĄzalĂŠkkal haladjĂĄk meg az eurĂłpai ĂĄtlagot.

A felmĂŠrĂŠs szerint a hĂĄztartĂĄsi gĂĄzĂĄrak is 17 szĂĄzalĂŠkkal az EU-s ĂĄtlag felett vannak, ĂŠs az ipari fĂśldgĂĄzfogyasztĂłknak is 9-13 szĂĄzalĂŠkkal tĂśbbet kell fizetniĂźk a fĂśldgĂĄzĂŠrt, mint mĂĄs tagorszĂĄgok fogyasztĂłinak. A kisvĂĄllalkozĂĄsok vannak a legjobb helyzetben, nekik csak 6 szĂĄzalĂŠkkal drĂĄgĂĄbb a gĂĄz az ĂĄtlagosnĂĄl. VĂĄsĂĄrlĂłerő paritĂĄson nĂŠzve ugyanakkor az Ă­rek mĂŠgis jobb helyzetben vannak az ĂĄtlag uniĂłs polgĂĄrhoz kĂŠpest, a gĂĄzĂŠrt ugyanis 2, a villanyĂŠrt 2 szĂĄzalĂŠkkal kevesebbet kell fizetniĂźk.

A magas ĂĄramĂĄrakat az elemzők a fosszilis energiahordozĂłknak, az Ă­rorszĂĄgi energiatermelĂŠsben jĂĄtszott meghatĂĄrozĂł szerepĂŠvel, ĂŠs a szĂŠnhidrogĂŠnek szokatlanul volatilis ĂĄrvĂĄltozĂĄsĂĄval indokoljĂĄk. Jelenleg az Ă­r erőművi kapacitĂĄsok 88 szĂĄzalĂŠka fosszilis energiahordozĂłra ĂŠpĂźl, ezen belĂźl 60 szĂĄzalĂŠk a gĂĄz ĂŠs olajtĂźzelĂŠsű erőművek rĂŠszesedĂŠse. Ez az uniĂłs orszĂĄgok kĂśzĂśtt a legmagasabb szĂŠnhidrogĂŠn-fĂźggősĂŠgi mutatĂł. 

Ugyanakkor szakĂŠrtők emlĂŠkeztetnek, hogy a szĂŠlenergia termelĂŠs gyors terjedĂŠsĂŠvel ĂśsszefĂźggĂŠsben az ÍrorszĂĄgban a megĂşjulĂł forrĂĄsok rĂŠszesedĂŠase az elmĂşlt Ăśt ĂŠvben megduplĂĄzĂłdott. A zĂśldenergia rĂŠszarĂĄnya – elsősorban a szĂŠl, a vĂ­z ĂŠs biomassza hasznosĂ­tĂĄs rĂŠvĂŠn – ma 9 szĂĄzalĂŠkos, ĂŠs 2010-re ezt 15 szĂĄzalĂŠkra szeretnĂŠk feltornĂĄszni.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.