close
A Shell elhagyja Csehországot?
Egyéb - Olaj

A Shell elhagyja Csehországot?

A lengyel PKN Orlen kĂŠsz megvenni a Royal Dutsch Shell csehorszĂĄgi aktĂ­vĂĄit, ha a holland-brit konzorcium Ăşgy dĂśntene, hogy valĂłban tĂĄvozik CsehorszĂĄgbĂłl – Ă­rta  az E15 cseh gazdasĂĄgi napilap. Megjegyezte: Ăźzleti kĂśrĂśkben mĂĄr hosszabb ideje kering az az informĂĄciĂł, hogy a Shell tĂĄvozni kĂ­vĂĄn a csehorszĂĄgi piacrĂłl.

A Shellnek 177 ĂźzemanyagtĂśltő ĂĄllomĂĄsa van CsehorszĂĄgban, s az ő tulajdonĂĄban van a CeskĂĄ rafinĂŠrskĂĄ olajfinomĂ­tĂł kisebbsĂŠgi rĂŠszvĂŠnycsomagja is. Az ĂşjsĂĄg Ăşgy tudja: tĂśbben is ĂŠrdeklődnek a Shell irĂĄnt, s kĂśztĂźk van az Unipetrol cseh vegyipari holding is, amelynek a lengyel PKN Orlen a tulajdonosa. Az Unipetrol tulajdonĂĄban van jelenleg a CeskĂĄ rafinĂŠrskĂĄ 51,23 szĂĄzalĂŠka. A CeskĂĄ rafinĂŠrskĂĄt jelenleg a Kralupy nad Vltavou ĂŠs a LitvĂ­novban műkĂśdő kőolajfinomĂ­tĂłk alkotjĂĄk.

“Csak a cseh sajtĂł ĂŠrtesĂźlĂŠseire hivatkozunk. Hivatalos informĂĄciĂłnk arrĂłl, hogy a Shell ĂĄrulnĂĄ csehorszĂĄgi aktĂ­vĂĄt nincs. Ha viszont a hĂ­r igaz lenne, akkor megerősĂ­thetem, hogy a PKN Orlen vevő rĂĄ” – mondta a lapnak David Piekarz, a PKN Orlen kĂŠpviselője.

A PKN Orlen szĂĄmĂĄra a csehorszĂĄgi Shell aktĂ­vĂĄk megvĂŠtele nagyon jĂł beruhĂĄzĂĄs lenne, mert nagymĂŠrtĂŠkben nĂśvelnĂŠ rĂŠszesedĂŠsĂŠt a csehorszĂĄgi Ăźzemanyagpiacon – mutatott rĂĄ az E15. A PKN Orlen az idĂŠn befejezte a tulajdonĂĄban lĂŠvő Benzina kutak korszerűsĂ­tĂŠsĂŠt, amely Ăśsszesen 1,3 milliĂĄrd koronĂĄba kerĂźlt a holdingnak. A Shell az ĂşjsĂĄg megkeresĂŠsĂŠre csak annyit vĂĄlaszolt, hogy az aktĂ­vĂĄk eladĂĄsĂĄrĂłl nincs tudomĂĄsa, s ezek az informĂĄciĂłk nem a cĂŠgtől szĂĄrmaznak. RĂŠszletesebben a tĂŠmĂĄhoz a Shell kĂŠpviselete nem volt hajlandĂł hozzĂĄszĂłlni.