close
A távhőszolgáltatók szerint két év kevés lesz Robin Hoodnak
Egyéb - Távhő

A távhőszolgáltatók szerint két év kevés lesz Robin Hoodnak

BĂĄr a tĂĄvhőszolgĂĄltatĂłk ĂźdvĂśzĂśltĂŠk a Robin Hood-adĂłt is magĂĄban foglalĂł tĂśrvĂŠny elfogadĂĄsĂĄt, nem zĂĄrtĂĄk ki annak a lehetősĂŠgĂŠt, hogy sok helyen ĂŠppen emiatt emelkedjen a tĂĄvfűtĂŠs dĂ­ja. A szakmai szĂśvetsĂŠg vezetői szerint ugyanakkor kĂŠt ĂŠvnĂŠl hosszabb időre lesz szĂźksĂŠg, hogy a tĂĄvhőszolgĂĄltatĂĄsa versenykĂŠpessĂŠge javuljon.

Nincsenek Ă­rott garanciĂĄk arra, hogy a tĂĄvfűtĂŠs szĂĄmĂĄra kapcsoltan hőt termelő nagyerőművek nem hĂĄrĂ­tjĂĄk ĂĄt a rĂĄjuk kivetett kĂźlĂśnadĂłt, de amennyiben ezt tapasztaljuk, tiltakozni fogunk ellene, mivel a szakmĂĄnak nem ĂŠrdeke a szolgĂĄltatĂĄs drĂĄgulĂĄsa – fogalmazott tegnap ĂşjsĂĄgĂ­rĂłi kĂŠrdĂŠsre LĂĄszlĂł GyĂśrgy, a Magyar TĂĄvhőszolgĂĄltatĂłk Szakmai SzĂśvetsĂŠgĂŠnek (MatĂĄszsz) alelnĂśke. HozzĂĄtette, mindez ellentĂŠtes lenne a hĂŠtfőn elfogadott, a tĂĄvhő versenykĂŠpessĂŠgĂŠről szĂłlĂł tĂśrvĂŠny szellemisĂŠgĂŠvel, Ă­gy szerinte ezt az ĂĄllam sem engednĂŠ az ĂŠrintett, 50 megawattnĂĄl nagyobb beĂŠpĂ­tett kapacitĂĄssal rendelkező ĂĄram- ĂŠs hőtermelőknek.

Ugyanakkor a szervezet becslĂŠsei alapjĂĄn a hazai tĂĄvfűtőcĂŠgek 60 szĂĄzalĂŠkĂĄnĂĄl nem kĂŠpződik elegendő forrĂĄs a beruhĂĄzĂĄsokra, illetve a felĂşjĂ­tĂĄsokra, mivel a tulajdonos ĂśnkormĂĄnyzatok itt a szĂźksĂŠgesnĂŠl alacsonyabb tĂĄvhő-tarifĂĄt hatĂĄroznak meg. JĂśvő jĂşliustĂłl azonban az ĂĄrmegĂĄllapĂ­tĂĄst a Magyar Energia Hivatal (MEH) vĂŠgzi majd az Ăśsszes kĂśltsĂŠg ĂŠs szĂźksĂŠges profit elszĂĄmolĂĄsĂĄval, ami az emlĂ­tett tĂĄvfűtőknĂŠl nagy valĂłszĂ­nűsĂŠggel drĂĄgulĂĄst eredmĂŠnyez. LĂĄszlĂł GĂśrgy ezĂŠrt Ăşgy lĂĄtja, ĂĄrcsĂśkkenĂŠst csak a kĂśltsĂŠgek lefaragĂĄsĂĄval, vagyis korszerűsĂ­tĂŠssel lehet elĂŠrni. EzĂĄltal ugyanis kevesebb energiĂĄra lenne szĂźksĂŠg, ami a tĂĄvfűtőknĂŠl a kiadĂĄsok 70 szĂĄzalĂŠkĂĄt teszi ki. 

Mindemellett a MatĂĄszsz kĂŠpviselői kiemeltĂŠk, kĂŠt ĂŠvnĂŠl hosszabb időre lesz szĂźksĂŠg a tĂĄvhőt igĂŠnybe vevő hĂĄztartĂĄsok fűtĂŠskorszerűsĂ­tĂŠsĂŠre. Pedig az Ăşj jogszabĂĄly csak 2010-ig lesz ĂŠrvĂŠnyben, tehĂĄt az ĂŠrintett energiaipari cĂŠgek csak kĂŠt ĂŠvig fogjĂĄk fizetni a 8 szĂĄzalĂŠkos kĂźlĂśnadĂłt. Mindenesetre a tĂĄvhőszolgĂĄltatĂłk szerint a tĂśrvĂŠny cĂ­me, vagyis hogy a tĂĄvhőszolgĂĄltatĂĄs versenykĂŠpessĂŠgĂŠt javĂ­tani kell, arra utal, hogy a kormĂĄny felismerte a problĂŠmĂĄt, ami jĂł jel. MĂĄsfelĂśl pedig azzal, hogy a MEH veszi ĂĄt az ĂĄrmegĂĄllapĂ­tĂĄst, szerintĂźk eloszlik az a gyanakvĂĄs, miszerint indokolatlanul kerĂźl ennyibe a tĂĄvfűtĂŠs jelenleg.

Â