close
Visszahívta utolsó embereit is a BP Oroszországból
Egyéb - Olaj

Visszahívta utolsó embereit is a BP Oroszországból

A TNK-BP orosz tulajdonosainak åll a zåszló a kiszorítósdiban: a BP szerdån hazahívta maradÊk oroszorszågi alkalmazottait is. Igaz, az orosz tulajdonosoknak jó hazai hivatali segítsÊgßk is volt.

VegyesvĂĄllalati partnerei nyomĂĄsĂĄra a BP hazahĂ­vta OroszorszĂĄgbĂłl a mĂŠg ott dolgozĂł, hatvan szakemberĂŠt, akik a TNK-BP alkalmazottai voltak. A lĂŠpĂŠs ĂŠrzĂŠkenyen ĂŠrintheti a cĂŠg termelĂŠsĂŠt, hiszen az orosz kormĂĄny folyamatosan sĂźrgeti az orszĂĄg olajcĂŠgeit, hogy nĂśveljĂŠk a felszĂ­nre hozott olaj mennyisĂŠgĂŠt. Az orosz olajtermelĂŠs mĂĄr egy ĂŠvtizede esik, emlĂŠkeztet a Financial Times.

Nem sokkal előtte kĂśtĂśtt a TNK-BP megĂĄllapodĂĄst venezuelai extranehĂŠz olaj termelĂŠsĂŠről. A brit lap emlĂŠkeztet, hogy a vegyes vĂĄllalat orosz tulajdonosai korĂĄbban felrĂłttĂĄk angliai kollĂŠgĂĄiknak, hogy megakadĂĄlyozza a TNK-BP kĂźlfĂśldi terjeszkedĂŠsĂŠt. 

A most hazahĂ­vott hatvan szakember feladata egy olyan eljĂĄrĂĄs telepĂ­tĂŠse lett volna, amellyel meg lehetett volna indĂ­tani a termelĂŠst Ăşj, tĂĄvoli lelőhelyeken, ĂŠs Ăşgy nĂśvelni a nyugat-szibĂŠriai mezőkĂśn folyĂł termelĂŠst, hogy kĂśzben az Ăşj, vĂ­zbeprĂŠselĂŠses tornyok fĂşrĂĄsi kĂśltsĂŠgei megfeleződnek. Az alkalmazottak vilĂĄgszerte mĂĄs BP-egysĂŠgeknĂŠl kapnak munkĂĄt, pĂŠldĂĄul AzerbajdzsĂĄnban, a MexikĂłi-ÖbĂślben, vagy a KĂśzel-Keleten, ahol “hozzĂĄadott ĂŠrtĂŠket jelenthetnek a BP-rĂŠszvĂŠnyesek szĂĄmĂĄra”. EgyĂŠbkĂŠnt mĂĄr mĂĄrcius Ăłta nem dolgozhatnak, mert hirtelen vĂ­zumgondjaik tĂĄmadtak ĂŠs ilyen-olyan okbĂłl bĂ­rĂłsĂĄgi eljĂĄrĂĄsok is indultak ellenĂźk. 

A BP azt kĂśvetően hozta meg dĂśntĂŠsĂŠt, hogy a hivatalonokok megfenyegettĂŠk, hogy nem adnak Ăşj vĂ­zumot a vegyes vĂĄllalat ĂĄltala tĂĄmogatott vezĂŠrigazgatĂłjĂĄnak, Robert Dudleynek. KĂŠnyszerű tĂĄvozĂĄsa olyan vĂĄltozĂĄsokat hozott volna, amelyek eredmĂŠnyekĂŠnt az orosz tulajdonosokra maradt volna a TNK-BP irĂĄnyĂ­tĂĄsa. Most is ez tĂśrtĂŠnik.