close
Vietnámban keres olajat a Gazprom
Egyéb - Olaj

Vietnámban keres olajat a Gazprom

A Gazprom erősĂ­ti OroszorszĂĄg hagyomĂĄnyos partnereivel a sajĂĄt kapcsolatait, így pĂŠldĂĄul VietnĂĄmmal is, ahol ĂśsszessĂŠgĂŠben mintegy 200 milliĂł dollĂĄrt ruhĂĄznĂĄnak be a kĂśzeljĂśvőben.

VietnĂĄmi olajmezőkĂśn szerezhet kutatĂĄsi ĂŠs termelĂŠsi jogot az orosz gĂĄzĂłriĂĄs a most szĂźletett megĂĄllapodĂĄs alapjĂĄn. A tĂĄrsasĂĄg vezĂŠrigazgatĂłja, Alekszej Miller ĂŠs a vietnĂĄmi ĂĄllami Petrovietnam elnĂśke, Tran Ngoc Canh Ăşgy dĂśntĂśtt, hogy kĂśzĂśs vietnĂĄmi, illetve harmadik orszĂĄgokban indĂ­tandĂł szĂŠnhidrogĂŠn Ăźzletekbe fognak. Az RBC ĂĄltal idĂŠzett elemzők rĂĄmutatnak, hogy a Gazprom erősĂ­ti OroszorszĂĄg hagyomĂĄnyos partnereivel a sajĂĄt kapcsolatait is. VietnĂĄm is ebbe a sorba tartozik. A tĂśrekvĂŠst az is motivĂĄlja, hogy az orosz szĂŠnhidrogĂŠn termelők erős versenyben vannak a kĂźlfĂśldi olaj ĂŠs gĂĄzlelőhelyekĂŠrt.

MindkĂŠt tĂĄrsasĂĄg jelenleg is dolgozik vietnĂĄmi feltĂĄrĂĄsokon. Tavaly augusztusban talĂĄltak rĂĄ a 112-es blokk gĂĄzkĂŠszletĂŠre, amelyből akĂĄr napi 400 ezer kĂśbmĂŠter is felhozhatĂł. TalĂĄltak gĂĄzkondenzĂĄtum lelőhelyet is. Ezeken a terĂźleteken termĂŠszetesen folytatĂłdik a kĂśzĂśs munka.

A Gazpromnak LĂ­biĂĄban, IndiĂĄban ĂŠs VenezuelĂĄban is vannak partmenti gĂĄzprojektjei. 2006 vĂŠgĂŠn egy tenderen feltĂĄrĂĄsi ĂŠs mezőfejlesztĂŠsi jogot nyert a FĂśldkĂśzi-tengeri 19-es blokkra, melynek 100 szĂĄzalĂŠkĂĄt ellenőrzi. A munka indĂ­tĂĄsĂĄt 2007-re tervezte a cĂŠg, a beruhĂĄzĂĄs vĂĄrhatĂł kĂśltsĂŠge 200 milliĂł dollĂĄr. Indiai partnerĂŠvel a BengĂĄli-ĂśbĂśl 26-os blokkjĂĄn dolgozik, jelenleg a kĂŠtdimenziĂłs mĂŠrĂŠseknĂŠl tartanak. VenezuelĂĄban 2005 szeptembere Ăłta vesz rĂŠszt az Urumaco 1 ĂŠs az Urumaco 2 partmenti projektekben, amelyek a Rafael Urdaneta program rĂŠszei. UtĂłbbihoz 29 blokk tartozik ĂŠs 736 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄzkincs felhozatala vĂĄrhatĂł.