close
IEA: a 110 dollár feletti ár üzenet a piacnak
Egyéb - Olaj

IEA: a 110 dollár feletti ár üzenet a piacnak

Az olajĂĄr rendre csĂşcsokat dĂśnt, a szĂĄllĂ­tĂłk mĂŠgsem ĂŠrzik Ăşgy, hogy bővĂ­teniĂźk kellene a kĂ­nĂĄlatukat. Pedig a NemzetkĂśzi Energia ÜgynĂśksĂŠg szerint a piacnak tĂśbb olajra lenne szĂźksĂŠge.

A hordĂłnkĂŠnt 110 dollĂĄros olajĂĄrak ĂŠppen elĂŠg vilĂĄgosan rĂĄmutatnak, hogy a piacnak a mostaninĂĄl tĂśbb olajra van szĂźksĂŠge, jelentette ki a NemzetkĂśzi Energia ÜgynĂśksĂŠg (IEA) Ăźgyvezető igazgatĂłja, Nobuo Tanaka. Mint rĂĄmutatott, semmi jele, hogy KĂ­na vagy a KĂśzel-Kelet olajigĂŠnye csĂśkkenne. A 110 dollĂĄr kĂśrĂźli olajĂĄr szerinte Ăźzenet a szĂĄllĂ­tĂłknak, hogy nem elĂŠg az olaj.

Az ĂĄprilisi szĂĄllĂ­tĂĄsĂş olaj a New York Mercantile Exchange-en pĂŠnteken 110,21 dollĂĄron zĂĄrt, 12 centtel alacsonyabban a csĂźtĂśrtĂśki csĂşcsnĂĄl, ami viszont minden idők rekord olajĂĄra volt. MindazonĂĄltal mĂĄrcius 5-i ĂźlĂŠsĂŠn a vilĂĄg olajfelhasznĂĄlĂĄsĂĄnak 40 szĂĄzĂĄlĂŠkĂĄrĂłl gondoskodĂł OPEC olajkartell Ăşgy ĂŠrtĂŠkelte a helyzetet, hogy nincsenek piaci okai a kĂ­nĂĄlat bővĂ­tĂŠsĂŠnek. Tagjainak ĂśsszesĂ­tett kiviteli kvĂłtĂĄja tovĂĄbbra is napi 29,673 milliĂł hordĂł. Ez a mennyisĂŠg 12 tagra vonatkozik, Irak tovĂĄbbra is annyit exportĂĄl, amennyit akar, pontosabban, amennyit tud.