close
Az osztrák villamosenergia-ipar nem fogadja el az EU irányelv-tervét az átviteli hálózat t...
Áram - Egyéb

Az osztrák villamosenergia-ipar nem fogadja el az EU irányelv-tervét az átviteli hálózat teljes vagy

 

    Ausztria  Villamos-energia VĂĄllalatainak  SzĂśvetsĂŠge szakfolyĂłiratĂĄnak ez ĂŠv januĂĄri szĂĄmĂĄban  (VEÖ Journal 08/1) tanulsĂĄgos cikk jelent meg az EU  3. belsőpiaci irĂĄnyelvtervezetĂŠvel kapcsolatban, amely a villamos ĂŠs a gĂĄz ĂĄtviteli hĂĄlĂłzatotokat vagyonilag le kĂ­vĂĄnja vĂĄlasztani jelenlegi  nagyvĂĄllalati tulajdonosaik ĂĄllĂłeszkĂśz ĂĄllomĂĄnyĂĄrĂłl. /Ownership Umbundling). A cikk rendkĂ­vĂźl hasznos stratĂŠgiai tanĂĄcskĂŠnt is szolgĂĄlhat az MVM Zrt. holding ĂŠs a MAVIR vezetĂŠse, sőt a GKM szĂĄmĂĄra is.

 

     Ezt a szĂĄndĂŠkot erősĂ­tette meg nemrĂŠgiben az EU Energia-ellĂĄtĂĄs ĂŠs KĂśzlekedĂŠs biztonsĂĄgĂĄĂŠrt felelős BizottsĂĄg igazgatĂłja, Heinz Hilbrecht egy bĂŠcsi ankĂŠton. Ennek alternatĂ­v megoldĂĄsa lenne, ha az ĂŠrintett ĂĄramszolgĂĄltatĂłk az ĂĄtviteli hĂĄlĂłzat ĂźzemirĂĄnyĂ­tĂĄsĂĄt szerveznĂŠk ki fĂźggetlen tĂĄrsasĂĄgba.  (Independent System Operator, ISO). Az elkĂŠpzelĂŠs  mind a  mĂşlt ĂŠv tavaszi, mind a szeptember 17.-i tĂĄrgyalĂĄson a  tagĂĄllamok egy rĂŠszĂŠnek elkeseredett ellenĂĄllĂĄsĂĄba ĂźtkĂśzĂśtt.

   A biztos utalt a belső ĂĄrampiacon tapasztalt problĂŠmĂĄkra, amelyek kĂźlĂśnĂśsen a azon nemzetĂĄllamok piacain lĂŠptek fel, ahol csupĂĄn nĂŠhĂĄny ĂĄramszolgĂĄltatĂł uralja a piacot. Így pl. FranciaorszĂĄgban  egyetlen  kĂ­nĂĄlĂłnak  van tĂŠnyleges  monopĂłliuma, SpanyolorszĂĄgban kĂŠtpĂłlusĂş, NĂŠmetorszĂĄgban pedig  nĂŠgy-Ăśt nagy,   rĂŠgiĂłt is tĂşllĂŠpő   ĂĄram- ĂŠs rĂŠszben gĂĄzszolgĂĄltatĂł műkĂśdik. EgyedĂźl  Nagy- BritanniĂĄban mutathatĂł ki szerinte megnyugtatĂłnak minősĂźlő verseny. Nem elĂŠggĂŠ fejlődĂśtt ki az egyĂźttműkĂśdĂŠs a nemzeti rendszerirĂĄnyĂ­tĂłk kĂśzĂśtt sem. HiĂĄnyzik a nemzetkĂśzi hĂĄlĂłzattervezĂŠs. A piacok nem ĂĄttekinthetők, ĂŠs a tagĂĄllamok energiapiac szabĂĄlyzĂł hatĂłsĂĄgainak felhatalmazĂĄsa ĂŠs beavatkozĂĄsi lehetősĂŠge is eltĂŠrő. A vagyonjogi levĂĄlasztĂĄs, azaz az Ownership Umbundling sem orvossĂĄg mindenre, de mĂŠgis hozzĂĄjĂĄrulna ahhoz, hogy az emlĂ­tett problĂŠmĂĄk tartĂłsan megoldĂłdjanak. A vĂĄllalatok nagy ellenĂĄllĂĄsa miatt javasoltĂĄk vĂĄltozatkĂŠnt a fĂźggetlen rendszerirĂĄnyĂ­tĂł (ISO) megoldĂĄst, amikor  az ĂĄtviteli hĂĄlĂłzat a vĂĄllalat tulajdonĂĄban maradna, azonban a műszaki gazdasĂĄgi Ăźzemvitelt ĂĄt kell adnia az ISO-nak. Ez a megoldĂĄs azonban csak kivĂŠtel lehet, ha valĂłban igen „erős ISO” alakĂ­thatĂł ki. A biztos szerint ĂŠszrevehetően megnĂśvekedtek az ĂĄtviteli hĂĄlĂłzat beruhĂĄzĂĄsai azon  szolgĂĄltatĂłknĂĄl, ahol mĂĄr vĂŠgrehajtottĂĄk az ĂĄtviteli hĂĄlĂłzat  vagyoni  levĂĄlasztĂĄsĂĄt.

     Ausztria Villamosenergia-vĂĄllalatai SzĂśvetsĂŠge, a VEÖ  elnĂśke, Leo Windtner az osztrĂĄk villamosenergia-ipar nevĂŠben  a fentiekkel kapcsolatban vilĂĄgosan leszĂśgezte, hogy az EU BizottsĂĄg  kĂ­sĂŠrleteit az ĂĄtviteli hĂĄlĂłzat erőszakos vagyoni kĂźlĂśnvĂĄlasztĂĄsĂĄra nem tudnå  elfogadni. Mindenek előtt   az ĂŠrvĂŠnyesĂ­tendő  jogszabĂĄlyt kellene az EU minden  orszĂĄgĂĄban egysĂŠgesen  ĂŠrtelmezni ĂŠs csak ezutĂĄn lenne ĂŠsszerű tovĂĄbbi liberalizĂĄlĂł lĂŠpĂŠseket tenni.

   A TIWAG elnĂśke, Bruno WallnĂśfer szerint az EU BizottsĂĄg politikĂĄja elmegy  a tulajdonkĂŠppeni problĂŠmĂĄk mellett. ÁllandĂłan az ĂĄtviteli hĂĄlĂłzat vagyoni levĂĄlasztĂĄsrĂłl beszĂŠl ĂŠs arrĂłl, hogy ez lenne a tartĂłoszlopa az eurĂłpai ĂĄrampiacon műkĂśdő versenynek. Be kellene lĂĄtnia azonban az alaptĂŠtelt: „ Az igazi előfeltĂŠtele a műkĂśdő piacnak a kielĂŠgĂ­tő likviditĂĄs. Ahhoz, hogy ĂĄramot lehessen  eladni,  előszĂśr azt meg kell termelni ĂŠs olyan helyzetben lenni,  hogy az el is jusson a fogyasztĂłhoz. Ez azt jelenti, hogy tĂśbb erőműre ĂŠs erős hĂĄlĂłzatra van szĂźksĂŠg. Csak ezutĂĄn van ĂŠrtelme versenyről beszĂŠlni.”

  Az erőmű ĂŠs hĂĄlĂłzat  ĂŠpĂ­tĂŠshez azonban szĂźksĂŠge lenne az energiagazdasĂĄgnak egy „átfogĂł, sikerrel kecsegtető  engedĂŠlyezĂŠsi eljĂĄrĂĄsra”. Lehetetlen, hogy  nĂŠhĂĄny kilomĂŠter tĂĄvvezetĂŠk ĂŠpĂ­tĂŠs engedĂŠlyezĂŠsĂŠĂŠrt 20 ĂŠvig kelljen harcolni.

   (Egy pĂŠlda). Ha az EU BizottsĂĄg  tenni akar valamit a versenyĂŠrt, vizsgĂĄlja meg az EurĂłpa-szinten egyre nĂśvekedő vĂĄllalat ĂśsszevonĂĄsokat, amelyek szĂźksĂŠgesek a versenyhez.  A szabĂĄlyzĂł hatĂłsĂĄgokra sem kĂ­vĂĄn senki tovĂĄbbi nyomĂĄst  gyakorolni.  „Jobb lenne, ha vĂŠgre  nyugodtan hagynĂĄnak dolgozni.”

    Az OsztrĂĄk Villamos Művek SzĂśvetsĂŠgi TĂĄrsasĂĄga,   a VERBUND AG. IgazgatĂłsĂĄg tagja, Kristian Kern a kĂśvetkezőkĂŠppen ĂŠrvelt: „ Az EU szĂ­ntű hatĂłsĂĄgok nem ĂŠrtik, hogyan műkĂśdik a piac. Ez rendkĂ­vĂźl kellemetlen, mivel az ott tevĂŠkenykedők hatĂĄrozzĂĄk meg a villamosenergia-gazdasĂĄgra vonatkozó   keretfeltĂŠteleket” Azt hinni, hogy az EU szintű belső ĂĄrampiac megteremtĂŠsĂŠhez a mĂŠg tĂśbb  verseny vezet, a  teljes tĂŠvĂşt. „ Ellenkezőleg: Ez termĂŠszetesen a mĂŠg  nagyobb  piackoncentrĂĄlĂĄshoz vezet.” Amennyiben a politika AusztriĂĄban valaha elhatĂĄroznĂĄ feladni az ĂĄramszolgĂĄltatok jelenlegi alkotmĂĄnyos tĂśbbsĂŠgĂŠt, „mienkhez hasonló  vĂĄllalatokat  nĂŠgy hĂŠten belĂźl, szempillarezdĂźlĂŠs nĂŠlkĂźl felszippantanĂĄk a nagy eurĂłpai jĂĄtszĂłtĂĄrsak.” A nĂŠhĂĄny vezetĂŠk ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠnĂŠl tapasztalt hosszĂş engedĂŠlyezĂŠsben  alig van  előrehaladĂĄs, Azonban erre a vagyoni levĂĄlasztĂĄs sem megoldĂĄs, mivel mĂŠg bonyolultabb, hosszĂş-tĂĄvĂş, kockĂĄzatos eljĂĄrĂĄs vĂĄrhatĂł.

     Hilbrecht biztost azonban az ĂŠrvek nem hatottĂĄk meg. Az eddigi  tĂśrvĂŠnyes vagyon levĂĄlasztĂĄsokat elismeri, de  az “EurĂłpa-szintű egysĂŠges piachoz szĂźksĂŠg van a hĂĄlĂłzathoz valĂł tartĂłs hozzĂĄfĂŠrĂŠsre” A javasolt vagyoni levĂĄlasztĂĄst kĂŠtsĂŠgkĂ­vĂźl megkĂśveteli a verseny. MegoldanĂĄ, hogy a kisebb kĂ­nĂĄlĂłk is hozzĂĄfĂŠrjenek a nemzeti piacokhoz.

    Az energia-szakma bízik  abban, hogy nem lesz meg a javasolt, teljes vagyoni levålasztås. Igen heves a nemzeti ållamok ellenållåsa, mivel fÊlnek, hogy a bizottsåg javaslatai alååssåk kialakult hatalmukat. MÊgis elvårjåk, hogy a mår ÊrvÊnyes tÜrvÊnyes vagyonlevålasztås elÊg Êles våltozat legyen. Ehhez azonban mÊg a rÊszleteket ki kell dolgozni.

     Hogy milyen stratĂŠgiĂĄt dolgozzon ki az energiagazdasĂĄg maga, erről beszĂŠlt Heinz  Kaupa a Verbund-OsztrĂĄk Erőmű  ĂŠs AlaphĂĄlĂłzat Rt. (~VER) műszaki igazgatĂłja. Szerinte a lakossĂĄg keveset tud a korszerű ĂĄramellĂĄtĂĄsrĂłl ĂŠs a kĂĄrokrĂłl, amelyek a nagykiterjedĂŠsű rendszer Ăźzemzavarok miatt előĂĄllhatnak. Az osztrĂĄk alaphĂĄlĂłzat igen kiterhelt. A bővĂ­tĂŠs nem tart lĂŠpĂŠst a kĂśvetelmĂŠnyekkel. Az ĂŠvi 2 % villamosenergia-igĂŠny nĂśvekmĂŠnyt ingadozĂł erőmű kapacitĂĄsokkal (főleg a szĂŠlerőműveknĂŠl) kell fedezni, amelyek főleg Észak-keleten ĂŠpĂźlnek. A fogyasztĂĄs viszont DĂŠl-nyugaton ĂŠs DĂŠl-keleten nĂśvekszik. Emellett be kell tartani az n-1 biztonsĂĄgi irĂĄnyelvet, amely szerint a legjobban terhelt tĂĄvvezetĂŠk kiesĂŠse sem okozhat fogyasztĂłi korlĂĄtozĂĄst. Az ĂĄrampiac rĂŠszvevőinek ĂŠrzĂŠkelni kell ezeket a  problĂŠmĂĄkat, hogy egyetĂŠrtsenek  a szĂźksĂŠges vezetĂŠk ĂŠpĂ­tĂŠsekkel. Ha a lakossĂĄg is pozitĂ­van ĂĄll hozzĂĄ az ĂĄramellĂĄtĂĄsi infrastruktĂşra bővĂ­tĂŠshez, a politikĂĄnak is  kĂśnnyebb a kĂŠnyes, sĂźrgős  ĂĄrampiaci szabĂĄlyozĂĄsokhoz  igazodni. A hĂĄlĂłzatĂŠpĂ­tĂŠs emellett messzemenően figyelembe veszi a kĂśrnyezetvĂŠdelmi, biztonsĂĄgi szempontokat ĂŠs sokszor kĂŠnyszerĂźl emiatt drĂĄgĂĄbb nyomvonalak ĂŠs megoldĂĄsok vĂĄlasztĂĄsĂĄra is.

    Kaupa egy pontban ĂŠrt egyet az EU BizottsĂĄggal: A tervezendő tĂĄvvezetĂŠkeket minden RendszerirĂĄnyĂ­tĂłval (TSO) egyeztetni kell!  KĂ­vĂĄnja, hogy a kĂśzĂśsen kidolgozandĂł ĂĄtviteli hĂĄlĂłzat-bővĂ­tĂŠsi alapterv („ Masterplan”)  tartalmazza az „elsőbbsĂŠggel kezelendő szĂĄllĂ­tĂĄsi Ăştvonalakat”, amelyeket „előrelĂĄthatĂłlag” kidolgozni kell.

     Úgy vĂŠlem, hogy a fentiek ismertetĂŠse segĂ­tsĂŠget adhat a villamosenergia-ipar vezetĂŠsĂŠnek abban, hogy az EU irĂĄnyelvek tĂĄrgyalĂĄsĂĄnĂĄl bĂĄtran lehet kĂŠpviselni a szakmai ĂŠs nemzeti szempontokat. LĂĄttuk mĂĄr, hogy az elfogadott irĂĄnyelveket kĂŠsőbb az EU BizottsĂĄg maga vĂĄltoztatta meg. LĂĄsd az OrszĂĄgos TeherelosztĂł (MAVIR)  tĂśrtĂŠnetĂŠtĂŠt. Az osztrĂĄk villamosenergia-ipar szakĂŠrtői  mindig  megĂŠrtĂŠssel voltak a magyar problĂŠmĂĄk irĂĄnt ĂŠs ĂŠrdemes  velĂźk ismĂŠt  szorosabb egyĂźttműkĂśdĂŠst kialakĂ­tani ĂŠs elfeledni a Nagymarosi VĂ­zlĂŠpcső beruhĂĄzĂĄs leĂĄllĂ­tĂĄsa miatt megromlott kapcsolatot.  A felĂşjĂ­tott barĂĄti egyĂźttműkĂśdĂŠs  mindkĂŠt fĂŠl hasznĂĄra vĂĄlhat.

                           Kerényi A. Ödön

                       Állami Díjas, vasdiplomås gÊpÊszmÊrnÜk,

                      az  MVM   ZRt. ny. vezÊrigazgató helyettese.