close
Venezuela “kétszáz évre” elegendő olajat ígért Fehéroroszországnak...
Egyéb - Olaj

Venezuela “kétszáz évre” elegendő olajat ígért Fehéroroszországnak

Venezuela “a kĂśvetkező kĂŠtszĂĄz ĂŠvben” ellĂĄtja kőolajjal FehĂŠroroszorszĂĄgot – ezt erősĂ­tette meg Hugo ChĂĄvez venezuelai elnĂśk vasĂĄrnap Minszkben, Aljakszandr Lukasenka fehĂŠrorosz elnĂśkkel talĂĄlkozvĂĄn. A Reuters hĂ­rĂźgynĂśksĂŠg Ăşgy tudja, hogy Venezuela a jĂśvő ĂŠvtől hĂĄrom ĂŠvig szĂĄllĂ­tana olajat FehĂŠroroszorszĂĄgnak, Ăśsszesen 30 milliĂł tonnĂĄt (kĂśrĂźlbelĂźl 220 milliĂł hordĂł, azaz napi 200,9 ezer hordĂł).

“IsmerjĂźk FehĂŠroroszorszĂĄg nehĂŠzsĂŠgeit, ĂŠs FehĂŠroroszorszĂĄg finomĂ­tĂłibĂłl nem fog hiĂĄnyozni a kőolaj a kĂśvetkező kĂŠtszĂĄz ĂŠvben. A venezuelai nĂŠp FehĂŠroroszorszĂĄg mellett ĂĄll, mintha tulajdon hazĂĄja lenne, ĂŠs ez fordĂ­tva is Ă­gy van” – idĂŠzte ChĂĄvezt a fehĂŠrorosz elnĂśki iroda kĂśzlemĂŠnye.

“Oly sokat teszĂźnk majd VenezuelĂĄĂŠrt, hogy sohasem fogjĂĄk megbĂĄnni a velĂźnk fenntartott kapcsolatokat” – vĂĄlaszolta Lukasenka ĂĄllamfő, a Dow Jones hĂ­rĂźgynĂśksĂŠg tudĂłsĂ­tĂĄsa szerint.

A kĂŠt elnĂśk mĂŠg mĂĄrciusban ĂĄllapodott meg napi 80 ezer hordĂł venezuelai kőolaj exportjĂĄban – tankhajĂłkon – FehĂŠroroszorszĂĄg szĂĄmĂĄra, emlĂŠkeztetett a Dow Jones.
 A felek nem kĂśzĂśltĂŠk az Ăźgylet ĂŠrtĂŠkĂŠt, de FehĂŠroroszorszĂĄg, ottani hivatalos statisztika szerint, jelenleg tonnĂĄnkĂŠnt 647 dollĂĄrĂŠrt importĂĄl venezuelai nyersolajat, ilyen ĂĄron az Ăşj Ăźgylet majdnem 20 milliĂĄrd dollĂĄrt ĂŠrhet. Az orosz olajimport a legutĂłbbi, augusztusi statisztika szerint tonnĂĄnkĂŠnt 419 dollĂĄrba kerĂźlt FehĂŠroroszorszĂĄgnak, Ă­rta a Reuters.