close
Egyre rosszabb helyzetben a gázszolgáltatók
Egyéb - Gáz - Interjúk

Egyre rosszabb helyzetben a gázszolgáltatók

ValĂłszĂ­nĹąleg nő a lakossĂĄgot ellĂĄtĂł egyetemes gĂĄzszolgĂĄltatĂłk vesztesĂŠge az elhĂşzĂłdĂł vĂĄlsĂĄg ĂŠs az ĂŠv kĂśzben bevezetett ĂĄrmoratĂłrium miatt – olvashatĂł a CrĂŠdit Agricole Corporate and Investment Bank (CA-CIB) ĂĄgazati elemzĂŠsĂŠben. A kĂśzelmĂşltban tett kormĂĄnyzati kijelentĂŠsek ugyanakkor  arra utalnak, hogy a kabinet nem ĂŠrzi magĂĄĂŠnak a vesztesĂŠggel kĂźszkĂśdő szolgĂĄltatĂłk problĂŠmĂĄit – jelzi GĂŠgĂŠny Anita, a CA-CIB ĂĄgazati elemzője, hozzĂĄtĂŠve: bĂĄr az Ăşj ĂĄrkĂŠpzĂŠsi mechanizmusrĂłl mĂŠg nem jĂśtt lĂŠtre megĂĄllapodĂĄs a szolgĂĄltatĂłk ĂŠs a kormĂĄny kĂśzĂśtt, az mĂĄr sejthető, hogy a kormĂĄny nem kĂ­vĂĄn jelentős engedmĂŠnyeket tenni.

 A nĂŠgy nagy szolgĂĄltatĂł adĂłzĂĄs utĂĄni nyeresĂŠge folyamatosan csĂśkken, sőt tavaly mĂĄr ĂśsszessĂŠgĂŠben vesztesĂŠgesek voltak. Az elemzĂŠs idĂŠzi az Opten cĂŠginformĂĄciĂłs szolgĂĄltatĂł adatait, miszerint a nĂŠgy nagy egyetemes szolgĂĄltatĂł – a GDF Suez Energia MagyarorszĂĄg (volt ÉgĂĄz-DĂŠgĂĄz), a FőgĂĄz, a TigĂĄz ĂŠs az E.ON EnergiaszolgĂĄltatĂł – ĂĄltal egyĂźttesen kimutatott vesztesĂŠg 2009-ben meghaladta a hatmilliĂĄrd forintot, mĂ­g 2007-ben mĂŠg egyĂźttesen 26 ĂŠs 2008-ban is 13 milliĂĄrd adĂłzott nyeresĂŠget kĂśnyvelhettek el.

A szektor nemcsak az olajĂĄrak ĂŠs a devizaĂĄrfolyamok hektikus mozgĂĄsainak van kitĂŠve, hanem a szabĂĄlyozĂĄsi kĂśrnyezet sĹąrĹą vĂĄltozĂĄsĂĄnak is – ĂĄll az elemzĂŠsben.

A válság önmagában is kedvezőtlenül érintette az egyetemes gázszolgáltatókat. Az ágazat mutatóinak javulását vetítette előre, hogy a Magyar Energia Hivatal 2009 második felében felülvizsgálta az összes hazai egyetemes szolgáltató költségszerkezetét, aminek eredményeként a cégek elfogadott, úgynevezett indokolt költségei 2010. január 1-jétől megemelkedtek. Márpedig a jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint 2013-ig, azaz a következő árciklus végéig az ezekből a költségekből számított induló árból alakul a gáz végfelhasználói ára az egyetemes szolgáltatásra jogosultak körében, azaz a lakosság és a 20 köbméter/óránál kisebb mérővel rendelkező fogyasztók számára.

“Az elismert kĂśltsĂŠgek ĂŠs az ezĂĄltal megemelt dĂ­jelem nĂśvekedĂŠse rĂŠszben kompenzĂĄlhatta volna a szolgĂĄltatĂłk vevői nemfizetĂŠsből eredő egyre nagyobb vesztesĂŠgeit, de a gĂĄzĂĄr moratĂłrium nĂŠmileg megrendĂ­tette a 2010-es ĂŠvhez fĹąződő remĂŠnyeket” – ĂĄllĂ­tja GĂŠgĂŠny Anita, a CA-CIB ĂĄgazati elemzője. A nem fizető fogyasztĂłk tartozĂĄsa 2007-hez kĂŠpest 12 szeresĂŠre nőtt, azaz a 2007es 950 milliĂł forint 2008-ban mĂĄr 5,7 milliĂĄrd forintra, tavaly pedig 11,5 milliĂĄrd forintra nőtt.

Az elemző megjegyzi: a közelmúltban tett kormányzati kijelentések ugyanakkor  arra utalnak, hogy a kabinet nem érzi magáénak a veszteséggel küszködő szolgáltatók problémáit, s bár az új árképzési mechanizmusról még nem jött létre megállapodás a szolgáltatók és a kormány között, az már sejthető, hogy a kormány nem kíván jelentős engedményeket tenni.