close
Franciaország: valamennyi olajfinomító áll a sztrájk miatt
Egyéb - Olaj

Franciaország: valamennyi olajfinomító áll a sztrájk miatt

Szeptember óta az ötödik alkalommal szerveztek szombatra országos tiltakozónapot a francia szakszervezetek a nyugdíjreform ellen, miközben az olajfinomítókban folytatódó sztrájk üzemanyaghiánnyal fenyegeti a párizsi repülőtereket. A kormány ugyanakkor egyelőre kizárta, hogy a nagy nemzetközi válságok esetére fenntartott stratégiai tárolókat megnyissák. Azokban megközelítőleg 98 napra elegendő készlet áll rendelkezésre.

A keddi, sikeresnek tekintett sztrĂĄjknap utĂĄn a hĂŠten mĂĄsodszorra hĂ­vtĂĄk utcĂĄra a szakszervezetek a franciĂĄkat, hogy Ă­gy kĂŠnyszerĂ­tsĂŠk a kormĂĄnyt tĂĄrgyalĂłasztalhoz a nyugdĂ­jreform ĂşjratĂĄrgyalĂĄsĂĄra. PĂŠntekre FranciaorszĂĄg mind a tizenkĂŠt olajfinomĂ­tĂłjĂĄt elĂŠrte a sztrĂĄjkhullĂĄm, s ebből tĂ­zben szombaton teljesen leĂĄllĂ­t a termelĂŠs – jelezte a Francia Olajipari UniĂł (UFIP). A dolgozĂłk rĂĄadĂĄsul a legtĂśbb olajtĂĄrolĂłt is elfoglaltĂĄk. KĂśzĂźlĂźk nĂŠgyet szombat reggel kiĂźrĂ­tett a rendőrsĂŠg. PĂŠnteken is nĂŠgyet foglaltak vissza a hatĂłsĂĄgok a tĂźntetőktől, de sehol nem ĂźtkĂśztek a sztrĂĄjkolĂłk ellenĂĄllĂĄsĂĄba, akik elsősorban nem az ĂśsszetĹązĂŠst keresik a rendőrĂśkkel, hanem a mĂŠdia figyelmĂŠnek felhĂ­vĂĄsĂĄval nyomĂĄst akarnak gyakorolni az ĂĄllamfőre. 


A termelés kedd óta tartó fokozatos leállása a kormányzat szerint még nem fenyegeti üzemanyaghiánnyal az országot. Christine Lagarde gazdasági miniszter egy szombati rádióinterjúban elmondta, hogy az országnak több hétre van tartaléka az olajtárolókban, s egyelőre nem lehet üzemanyaghiányról beszélni. Azt viszont elismerte, hogy a 3 ezer benzinkútból 230 azért volt kénytelen bezárni, mert elfogyott a benzin, illetve a gázolaj, és nem kapnak utánpótlást.

A pĂĄrizsi repĂźlőterek viszont jeleztĂŠk: ha folytatĂłdik a sztrĂĄjk, mĂĄr a jĂśvő hĂŠt elejĂŠn kerozinhiĂĄny lĂŠphet fel, miutĂĄn a repĂźlőtĂŠri tĂĄrolĂłkat ellĂĄtĂł olajvezetĂŠkek pĂŠntek Ăłta “csak időnkĂŠnt” mĹąkĂśdnek, mert ĂĄltalĂĄban nem ĂŠrkezik a csőbe olaj. A kĂśrnyezetvĂŠdelmi minisztĂŠrium szĂłvivője elismerte, hogy a legjelentősebb francia repĂźlőtĂŠrnek, a Roissy-Charles de Gaulle-nak – ahonnan a MalĂŠv kĂśzlekedteti pĂĄrizsi jĂĄratait – hĂŠtfő estig vagy keddig van Ăźzemanyag-tartalĂŠka. Azt kĂśvetően csak tĂśbbszĂśri leszĂĄllĂĄssal lesz megkĂśzelĂ­thető a francia fővĂĄros: a repĂźlőgĂŠpeknek ĂştkĂśzben is kell majd esetleg tankolniuk, hogy visszafele is legyen elĂŠg Ăźzemanyaguk.