close
Orosz-venezuelai energiaüzlet
Atom - Egyéb - Olaj

Orosz-venezuelai energiaüzlet

Az orosz TNK-BP meg akarja  vĂĄsĂĄrolni a BP venezuelai eszkĂśzeit, az orosz Rodsneft megveszi a venezuelai PdVSA olajkonszerntől a nĂŠmet Ruhr Oel GmBH 50 szĂĄzalĂŠkĂĄt, ĂŠs megĂĄllapodĂĄs szĂźletett arrĂłl, hogy OroszorszĂĄg atomerőmĹąvet ĂŠpĂ­t ĂŠs Ăźzemeltet VenezuelĂĄban – jelentettĂŠk be Hugo Chavez venezuelai ĂĄllamfő moszkvai lĂĄtogatĂĄsa alkalmĂĄbĂłl pĂŠnteken.

Igor Szecsin miniszterelnök-helyettes, a Rosneft igazgató tanácsának elnöke elmondta: a konszern a Ruhr Oel finomítóit mintegy 1,6 milliárd dollárért vásárolja meg, s ezt abszolút piaci árnak tekinti. A Ruhr Oel a PdVSA és a BP közös feldolgozó és értékesítő vállalata, és összesen évi 23,2 millió tonna kőolajat feldolgozó négy németországi finomítóban rendelkezik részesedésekkel. A Rosneft feldolgozó kapacitása a vásárlás nyomán 11,6 millió tonnával nő.

Az 50 százalékban a BP tulajdonában lévő TNK-BP a Petromanagas 16,7, a Petroperija 40 és a Bougeron 26,6 százalékát vásárolja meg: a három vállalat kitermelési kapacitása napi 1,04 millió hordónak felel meg.

A venezuelai elnök látogatása során a két államfő szűk körben folytatott tárgyalása után Dmitrij Medvegyev orosz elnök sajtóértekezletén elmondta: Moszkva nem szándékozik csökkenteni a haditechnikai együttműködést Venezuelával. Egyes források szerint Venezuela már több mint 4 milliárd dollár értékben vásárolt vadászrepülőgépeket, helikoptereket és 100 ezer Kalasnyikov géppisztolyt Moszkvától.

Medvegyev hangsúlyozta, hogy a kétoldalú nukleáris együttműködés teljesen nyílt lesz, egyetlen országnak sem kell aggódni miatta. Azt mondta, a két ország között ma már nem egyszerűen kereskedelmi-gazdasági kapcsolatok állnak fenn, hanem tényleges beruházásokról van szó, első sorban az energetika terén.

Reményét fejezte ki, hogy fejlődésnek indulnak az infrastrukturális projektek is, és bejelentette, hogy most első ízben volt szó a két ország között az űrkutatásban való együttműködésről.   


Az orosz elnök leszögezte: a Grúziától elszakadt Abházia és Dél-Oszétia függetlenségének venezuelai elismerése a Moszkva és Caracas közötti valóban baráti viszony bizonyítéka.
 Moszkva közeli kapcsolatokat ápol Venezuelával globális befolyásának növelése érdekében, s több más állam mellett Amerika Latin-Amerikában gyakorolt befolyásával szembeni hídfőállásnak tekinti.