close
Benyújtották a válságadókról szóló törvényjavaslatot (frissített)
Áram - Egyéb - Gáz

Benyújtották a válságadókról szóló törvényjavaslatot (frissített)

Az Országgyűlés honlapján megjelent az Orbán Viktor miniszterelnök álta, szerdán bejelentett, a távközlési szektort, az energiaipart és a kiskereskedelmet érintő válságadókra vonatkozó törvényjavaslat, amelyet Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője, és Rogán Antal a törvényhozás gazdasági bizottságának vezetője terjeszt a ház elé.

A tĂśrvĂŠnyjavaslat szerint, a vĂĄlsĂĄgadĂł adĂłalanyai az “energiaellĂĄtĂł vĂĄllalatok”, az indoklĂĄs nĂŠmi tĂĄmpontul szolgĂĄl, hogy pontosan milyen kĂśrt ĂŠrint majd az Ăşj adĂłnem, azokat a cĂŠgeket, amelyek a Robin Hood adĂłnak is alanyai. Nekik, ĂĄrbevĂŠtelĂźk 1,05 szĂĄzalĂŠkĂĄt kell a vĂĄlsĂĄgadĂł keretĂŠben a kĂśltsĂŠgvetĂŠsbe befizetniĂźk 2013-ig. A tĂĄvkĂśzlĂŠsi szektor esetĂŠben ĂĄrnyaltabb az adĂł mĂŠrtĂŠkĂŠnek meghatĂĄrozĂĄsa, ott csak 500 milliĂł forint felett kell vĂĄlsĂĄgadĂłt fizetni, amelynek mĂŠrtĂŠke 30 milliĂĄrdos ĂĄrbevĂŠtelĂŠig 0,1, 30 ĂŠs 100 milliĂĄrd kĂśzĂśtt 0,4, 100 millirĂĄd forint felett, az ĂŠrtĂŠkhatĂĄrt meghaladĂł rĂŠsz 2,5 szĂĄzalĂŠka.

Mint beszámoltunk róla, Orbán Viktor miniszterelnök, a Széll Kálmán KÖzgazdasági Társaság szerdai rendezvényén jelentette be, hogy a bankszektor után újabb ágazatokra kíván válságadót kivetni a kormány. A távközléstől 61, az energiaipartól 70, a kereskedelmi hálózatoktól 30 milliárd forintot kíván beszedni évente, a következő három évben az állam, a költségvetés egyensúlyának megtartásához.

A törvényjavaslatnak a házszabálytól eltérő tárgyalását kérték a beterjesztők, azt már hétfőn napirendre tűzheti és elfogadhatja az Országgyűlés. 

Az Opten stratágiai igazgatója szerint a három válságadóval érintett ágazat közül első ránézésre az
energiaszektor viselheti legkĂśnnyebben az Ăşj adĂłkat, hiszen a piac
csaknem 100 százalékát lefedő cégek tavalyi egyesített árbevétele 6.800
milliĂĄrd forint volt, s ehhez kĂŠpest a 70 milliĂĄrdos kĂźlĂśnadĂł
elenyĂŠszőnek tĹąnik. Csakhogy – tette hozzĂĄ Csorbai Hajnalka – a cĂŠgek tavalyi 220 milliĂĄrd forintos
adĂłzott eredmĂŠnyĂŠhez kĂŠpest a kĂźlĂśnadĂł mĂĄr 32 szĂĄzalĂŠkos visszaesĂŠst
jelent, mikĂśzben ĂŠppen a kĂśzelmĂşltban lĂĄtott napvilĂĄgot egy elemzĂŠs,
amely szerint az ĂĄgazatok eredmĂŠnye az idĂŠn csĂśkkenni fog. Az ĂĄgazat
tavalyi 124 milliĂĄrd forintos adĂłbefizetĂŠsĂŠhez kĂŠpest az Ăşj adĂł a teher
tĂśbb mint 50 szĂĄzalĂŠkos nĂśvekedĂŠsĂŠt eredmĂŠnyezi.

 

 

Â