close
Amerikai-kínai nyilatkozatháború zöldenergia ügyben
Egyéb - Megújuló

Amerikai-kínai nyilatkozatháború zöldenergia ügyben

NyilatkozathĂĄborĂş bontakozott ki a hĂŠtvĂŠgĂŠn Washington ĂŠs Peking kĂśzĂśtt amiatt, hogy az amerikai acĂŠlipari unkĂĄsok szakszervezete a nap- ĂŠs a szĂŠlenergia-berendezĂŠsek szabĂĄlytalan ĂĄllami tĂĄmogatĂĄsĂĄval vĂĄdolta meg KĂ­nĂĄt.

Az amerikai szakszervezet panasza, miszerint a tisztaenergia-forrĂĄsok szubvenciĂłjĂĄval KĂ­na megsĂŠrtette a Kereskedelmi VilĂĄgszervezet (WTO) szabĂĄlyait, Ăşjabb frontot nyitott kĂŠt orszĂĄg kĂśzĂśtt az acĂŠl, az autĂłgumik, a csirkehĂşs, a mozifilmek ĂŠs mĂĄs termĂŠkek kivitelĂŠvel kapcsolatban kibontakozott vitĂĄban.

Az amerikai kormány pénteken bejelentette, hogy vizsgálatot indít a bejelentés nyomán, és ha kell, a WTO elé viszi az ügyet. Egy vezető kínai tisztségviselő viszont vasárnap Pekingben az állította, hogy az Egyesült Államok sokkal magasabb szubvenciókkal támogatja a megújuló energiaforrások kihasználását, mint Kína.


Csang Kuo-pao (Zhang Goubao), a kínai kormány nemzeti energiaügyi hivatalának igazgatója rámutatott, hogy az amerikai kormány kizárólag hazai gyártmányú napenergia-berendezéseket vásárol. Csang szerint ugyanakkor a Kínában tavaly felszerelt tisztaenergia-berendezések felét importálták és a szállítók között volt az amerikai Genaral Electric is. 


Megfigyelők szerint az amerikai nyomásra szokatlanul gyorsan és magas szinten megadott kínai reakció Peking megnövekedett magabiztosságának, valamint annak a jele, hogy a kínaiak eltökéltek az olaj- és a gázimport-kényszert enyhítő technológiák további fejlesztésében.

Külföldi üzleti csoportok ugyanakkor rámutatnak, hogy a szélturbinák terén Kína féltékenyen őrzi a belső piacot, és nagy összegekkel támogatja a hazai termelést.   Ha a WTO helyt adna egy esetleges amerikai panasznak, akkor az Egyesült Államok büntetővámokkal fékezhetné a behozatalt Kínából.