close
Uniós direktíva készül a radioaktív hulladék kezeléséről
Atom - Blog - Egyéb

Uniós direktíva készül a radioaktív hulladék kezeléséről

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy még 2010 októberében európai irányelv szülessen a radioaktív hulladékok és a kiégett nukleáris üzemanyag fenntartható kezeléséről. Ute Blohm-Hieber, a Bizottság atomenergiáért, szállításért, leszerelésért és hulladék-kezelésér felelős egységének vezetője szerint a javaslat az Európai Tanács és az Európai Bizottság asztalára kerül októberben.

Az EU mind a 27 tagállama honosította 2009-ben a nukleáris létesítmények biztonságára vonatkozó közösségi követelményeket, de ez a szabályozás nem vonatkozik a kiégett üzemanyag és a radioaktív hulladék tárolására ugyanazokon a telephelyeken.

Az új direktíva megteremtené a keretet az EU tagállamok részére, hogy a polgári nukleáris programokban keletkező kiégett üzemanyag és radioaktív hulladék kezelésének minden fázisát szabályozzák. Többek között minden EU tagállam esetén megkövetelné a jogszabály, hogy hosszú távú tervet készítsen a kiégett üzemanyag és a radioaktív hulladék kezelésére.

Blohm-Hieber szerint a tervezet szövege az Európai Nukleáris Hatóságok Csoportja (Ensreg) által megfogalmazott javaslatra épül. A hatósági vezetőket tömörítő Esnreg a jogszabályra vonatkozó javaslatait 2010. június 10-én adta át.

Blohm-Hieber mindezt a Sustainable Nuclear Energy Technology Platform (Fenntartható Atomenergia Technológia Platform – SNETP) brüsszeli, második közgyűlésén mondta el. A 2007-ben létrehozott fórum 20 ország, több mint 80 szervezetét tömöríti, köztük szolgáltatókat, gyártókat, technológiai és biztonsági cégeket.