close
Az első áramaukció
Áram - Egyéb

Az első áramaukció

ElegĂĄns hĂślgyek ĂŠs urak Ăźlnek a debreceni KĂślcsey Kongresszusi KĂśzpont egyik kĂźlĂśntermĂŠben, kezĂźkben aukciĂłs tĂĄrcsa.A pulpitusnĂĄl, nyakkendős Ăşr ĂĄll, kezĂŠben fakalapĂĄcscsal. A lĂĄtszat csal: a licitĂĄlĂłk nem festmĂŠnyeket, hanem ĂĄramot akarnak. És nem venni, hanem eladni – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

MagyarorszĂĄg első nyĂ­lt ĂĄramaukciĂłjĂĄt rendeztĂŠk meg tegnap a debreceni VIII. Energoexpo Energetikai SzakkiĂĄllĂ­tĂĄson. Az ĂĄrverĂŠst Hajdu IstvĂĄn ĂşjsĂĄgĂ­rĂł vezeti, akinek van gyakorlata aukciĂłk lebonyolĂ­tĂĄsĂĄban: igaz, eddigi pĂĄlyafutĂĄsa sorĂĄn csak műtĂĄrgyakra hirdetett licitet, ĂĄramra mĂŠg nem. E rendhagyĂł aukciĂłn Ăśsszesen nyolc kisebb-nagyobb cĂŠg versenyezteti meg a licitre bejelentkezett ĂĄramszolgĂĄltatĂłkat: ki adja olcsĂłbban nekik az ĂĄramot? Ez nem szokatlan jelensĂŠg ugyan az Ăźzleti vilĂĄgban, de a versenyeztetĂŠst ĂĄltalĂĄban elektronikus Ăşton bonyolĂ­tjĂĄk: az első orszĂĄgos ĂĄramaukciĂłn azonban szemĂŠlyesen kĂŠpviseltetik magukat az ĂĄramszolgĂĄltatĂłk. A licitĂĄlĂłk kĂśzĂśtt lĂĄtok egy csinos, hosszĂş, vilĂĄgosbarna hajĂş nőt, a 4-es tĂĄrcsa az ĂśvĂŠ – első pillantĂĄsra nem gondolnĂĄm rĂłla, hogy pillanatokon belĂźl sokmilliĂłs Ăźzletet bonyolĂ­t. A 2-es tĂĄrcsĂĄt egy harminc ĂŠv kĂśrĂźli hĂślgy ĂŠs partnere, egy jĂłl szabott ĂśltĂśnyt viselő Ăşr kapja: ha szembejĂśnnĂŠnek velem az utcĂĄn, hĂĄzaspĂĄrnak hinnĂŠm őket, nem pedig ĂĄramkereskedőnek.
Az első ajĂĄnlatkĂŠrő a nĂĄdudvari KITE Zrt., amely kilowattĂłrĂĄnkĂŠnt 22 forintĂŠrt hirdeti meg az ĂĄramot: s mivel az ĂŠves fogyasztĂĄsa elĂŠri az 1,8 milliĂł kilowattĂłrĂĄt, a tĂĄrsasĂĄg szĂĄmĂĄra mĂĄr egy forint kĂźlĂśnbsĂŠg is jelentős megtakarĂ­tĂĄst jelent. Az ĂĄrverĂŠs vezetője tĂ­zfillĂŠrenkĂŠnt csĂśkkenti az ĂĄrat. A 22 forintot mĂŠg mind az Ăśt licitĂĄlĂł tartja, 20 forint 90 fillĂŠrnĂŠl mĂĄr csak nĂŠgy ĂĄramkereskedő van versenyben, 20 forintnĂĄl mĂĄr csak ketten.
– Tizenkilenc forint negyven llĂŠr előszĂśr, mĂĄsodszor, harmadszor. A KITE a 2-es szĂĄmĂş licitĂĄlóÊ – csapja le a kalapĂĄcsot Hajdu IstvĂĄn.
EzutĂĄn kĂśvetkezik a ZsadĂĄnyi Malom 97 Kft. ajĂĄnlata, amely 24 forint 90 fillĂŠrről indul. A cĂŠg ĂŠves fogyasztĂĄsa 465 ezer kilowattĂłra. 21 forintnĂĄl mĂĄr csak hĂĄrman vannak versenyben, vĂŠgĂźl 19 forint 90 fillĂŠrrel a csinos, vilĂĄgosbarna hajĂş nő a nyertes. Az aukciĂł legzsĂ­rosabb falatja a nyĂ­rgelsei szĂĄrnyasfeldolgozĂłt Ăźzemeltető Tranzit-Ker Zrt., amelynek az ĂŠves felhasznĂĄlĂĄsa olyan hatalmas – 7,5 milliĂł kilowattĂłra –, hogy a tĂĄrsasĂĄg eurĂłban adja meg az ĂĄrat. A cĂŠg megawattonkĂŠnt 65 euróÊrt versenyezteti a kereskedőket. A licit villĂĄmgyorsan eldől: a cĂŠg ĂĄramszolgĂĄltatĂĄsĂĄt az ĂŠv vĂŠgĂŠig a 2-es tĂĄrcsĂĄt felmutatĂł tĂĄrsasĂĄg vĂŠgezheti megawattonkĂŠnt 64 eurĂł 40 centĂŠrt.Mai ĂĄrfolyamon ez 17,9 forintos egysĂŠgĂĄrat jelent.
Az ĂĄrverĂŠs alig fĂŠl Ăłra alatt lezajlik. OdalĂŠpek a 2-es tĂĄrcsĂĄval licitĂĄlĂłkhoz, s kiderĂźl: a hazai villamosenergia-ĂĄgazat egyik legnagyobb mĂşltĂş csoportjĂĄhoz, az Elmű-ÉMÁSZ-hoz tartozĂł Magyar ÁramszolgĂĄltatĂł Kft.-t kĂŠpviselik. Az ĂĄrverĂŠsen Ăśsszesen hĂĄrom cĂŠg ĂĄramszolgĂĄltatĂĄsĂĄt sikerĂźlt megszerezniĂźk. A cĂŠg ĂŠrtĂŠkesĂ­tĂŠsi osztĂĄlyvezetője, BalĂĄzsi Csaba, azt mondja: nagyon ĂŠrdekesnek ĂŠs hasznosnak tartja az aukciĂłt, s remĂŠli, hogy lesz mĂŠg hasonlĂł. Majd a 4-es tĂĄrcsĂĄt tartĂł hĂślggyel vĂĄltok pĂĄr szĂłt, aki ugyancsak hĂĄrom sikeres licitet bonyolĂ­tott.Tajti VandĂĄnak hĂ­vjĂĄk, a JAS Budapest Zrt. portfĂłliĂłmenedzsere. Őt az aukciĂł nyĂ­ltsĂĄga fogta meg leginkĂĄbb: most vĂŠgre szemĂŠlyesen talĂĄlkozhatott a konkurenciĂĄval.