close
Ukrajna megsértette az Energia Chartát is
Blog - Egyéb - Gáz

Ukrajna megsértette az Energia Chartát is

Nemcsak a kĂŠtoldalĂş szerződĂŠseit, de az Energia ChartĂĄt is megsĂŠrtette Ukrajna – ezzel indokolta GĂłczi istvĂĄn, az Emfesz Kft. Ăźgyvezetője, hogy cĂŠge pert indĂ­tott a Naftogaz Ukrajnyi ellen, amiĂŠrt visszatartotta a tranzitgĂĄzt. A magyarorszĂĄgi ipari fĂśldgĂĄzpiacon 20 szĂĄzalĂŠkos rĂŠszesedĂŠssel rendelkező tĂĄrsasĂĄg vezetője nem optimista a gĂĄzvita rendezĂŠsĂŠt illetően, kĂźlĂśnĂśsen Julia TimosenkĂł ukrĂĄn kormĂĄnyfő azon kijelentĂŠsei miatt, hogy UkrajnĂĄnak egy ĂŠvre elegendő kĂŠszletei vannak. GĂłczi szerint fel kell gyorsĂ­tani az alternatĂ­v szĂĄllĂ­tĂĄsi Ăştvonalak kiĂŠpĂ­tĂŠsĂŠt.

Nincs mĂĄs vĂĄlasztĂĄsuk az eurĂłpai fĂśldgĂĄzfogyasztĂłknak, mint felgyorsĂ­tani a tervezett csővezetĂŠki beruhĂĄzĂĄsokat, a NabuccĂłt, az Északi- ĂŠs a DĂŠli-Áramlatot – mondta GĂłczi IstvĂĄn, az Emfesz Kft. Ăźgyvezetője az energiainfo.hu.-nak. HangsĂşlyozta, Ukrajna, iletve az ukrĂĄn ĂĄllami gĂĄzszĂĄllĂ­tĂł tĂĄrsasĂĄg sem a kĂŠtoldalĂş tranzitszerződĂŠsek, sem az Energia Charta rendelkezĂŠse szerint nem tehette volna meg, hogy feltartĂłztatja ĂŠs sajĂĄtjakĂŠnt kezeli az EurĂłpĂĄnak szĂĄnt orosz tranzitgĂĄzt. Az egyezmĂŠny ugyanis kimondja, hogy a kereskedelmi jellegű vitĂĄk sorĂĄn is biztosĂ­tani kell a szabad tranzitforgalmat. Az Emfesz, amely csaknem ezer magyarorszĂĄgi telephelyen szolgĂĄltat ipari fogyasztĂłknak fĂśldgĂĄzt, ezĂŠrt kezdemĂŠnyezett pert, ĂŠs ezĂŠrt panaszolta be UkrajnĂĄt az EurĂłpai BizottsĂĄgnĂĄl.

GĂłczi szerint technikailag is stabilizĂĄlni kellene az ukrĂĄn tranzitot. A jelenlegi ĂśsszekĂśttetĂŠs ugyanis nem klasszikus tranzitvezetĂŠk, Ukrajna sajĂĄt orszĂĄgos gĂĄzhĂĄlĂłzatĂĄt hasznĂĄlja a nemzetkĂśzi szĂĄlĂ­ltĂĄsok kiszolgĂĄlĂĄsĂĄra. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha rendeződik az orosz-ukrĂĄn vita, ĂŠs a Gazprom ismĂŠt elindĂ­tja az eurĂłpai exportot, előbb az ukrajnai rendszernek meg kell telnie gĂĄzzal, csak azutĂĄn lesz ez ĂŠrzĂŠkelhető a nemzetkĂśzi csatlakozĂĄsoknĂĄl, Ă­gy MagyarorszĂĄgon is. Ezt ne nevezzĂźk tranzit vezetĂŠknek – mondta GĂłczi, aki, mint fogalmazott cseppet sem optimista, amikor azt olvassa Julia Timosenko nyilatkozataiban, hogy UkrajnĂĄnak egy ĂŠvre elegendő kĂŠszletei vannak.