close
Újra tárgyal Irán és a NAÜ
Atom - Egyéb

Újra tárgyal Irán és a NAÜ

Felújította az iráni nukleáris létesítmények ellenőrzéséről szóló tárgyalásait a teheráni kormány és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) hétfőn Bécsben. Iránnak biztosítania kell, hogy a NAÜ ellenőrei hozzáférjenek személyekhez, dokumentumokhoz, és beléphessenek meghatározott helyszínekre – mondta Herman Nackaerts, a NAÜ igazgatóhelyettese a kétnapos tárgyalások megkezdése előtt újságíróknak.

A találkozó célja, hogy egyetértés alakuljon ki “minden nyitott kérdés megközelítéséről” Iránnal, különösen az iráni atomprogram esetleges katonai vonatkozásairól – mondta Nackaerts hírügynökségek szerint. A nyugati országok és Izrael gyanúja szerint Irán békés célúnak mondott nukleáris programja leple alatt atomfegyver előállítására törekszik. Irán ezt cáfolja.
A NAÜ először tavaly novemberben mondta ki egy jelentésében, hogy az iráni atomprogramnak katonai vetülete is lehet. Az ügynökség különösen a Teherán közelében lévő parcsini létesítményben szeretne ellenőrzést folytatni, ezt azonban az iráni hatóságok mindeddig elutasították. Irán álláspontja szerint a szóban forgó helyszín katonai bázis, ezért az ellenőröknek nincs joguk ott vizsgálódni. Az ellenőrzések kereteiről szóló egyeztetések két előző alkalommal kudarcba fulladtak.

Irán, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország a jövő szerdán Bagdadban folytatják tárgyalásaikat Teherán vitatott nukleáris programjáról. Nyugati diplomaták és szakértők szerint a bécsi egyeztetéseken elfoglalt iráni álláspont iránymutató lehet a bagdadi tárgyalások előtt. Vasárnap Irán nukleáris ügyekben illetékes főtárgyalója egy nyilatkozatában intette a nyugati országokat attól, hogy “elszámítsák magukat”, mert az zátonyra futtathatja Teherán és a nagyhatalmak május végén Bagdadban esedékes következő tárgyalását. Szaid Dzsalili hangsúlyozta, hogy Teherán nem enged a nyomásgyakorlásnak.