close
Shell tulajdonrészt vett Katar
Egyéb - Olaj

Shell tulajdonrészt vett Katar

Nagy újság van a brit-holland energetikai óriás háza táján: tőzsdei információk szerint jelentős tulajdonrészt szerzett a katari állami befektetési alap a Shellben. Az olajkonszern mintegy 6 milliárdnyi szabad kereskedelemben forgó részvényének becslések szerint 3-5 százalékát birtokolja az arab emirátus.

Jelentős, elemzők szerint öt százalék körülire emelte részesedését a Shell brit-holland energetikai konszernben a Qatar Investment Authority, azaz a Katar Emirátus állami befektetési alapja. A Shell szóvivője pénteken Londonban megerősítette az értesüléseket. „Örömmel látjuk a hoszzó távú befektetőink között a katari befektetési alapot, amelyet elsősorban a Katar Emirátussal folytatott kiváló üzleti kapcsolatunknak köszönhetünk” – mondta a Shell szóvivője.

A londoni tőzsdén egyébként nem indult meg különösebb mozgás a hírre, legalábbis a Shell részvényei csak minimálisan emelkedtek hétfő reggelre (20,56 fontra). Az Emirátus befektetési alapját még 2005-ben hozták létre, a Shell tulajdonrész mellett még az alap birtokolja többek között a nagy múltú brit áruház, a Harrod’s többségét is.