close
Károsak a sok kicsi sokra megy kampányok
Egyéb - Emisszió

Károsak a sok kicsi sokra megy kampányok

Nem szabad elégedetten hátradőlnünk, miután kihúztuk a konnektorból a használaton kívüli mobiltöltőnket, vagy áramtalanítottuk a tv-nket – az ilyesfajta lépésekkel ugyanis nem tettünk semmi jelentőset a klímaváltozás megfékezése érdekében.

Egyes környezetvédelmi, energiatakarékossági kampányok a sok kicsi sokra megy elvére alapozva olyan cselekvésekre ösztönöznek, amelyeknek tulajdonképpen nincs súlya, olyan hangzatos dolgokat ígérve, hogy például ilyesmivel egy kisebb város energiafelhasználását takarítjuk meg. Ha egy kis számot – mint egy használaton kívüli mobiltöltő fogyasztását – egy nagy számmal, az adott országban használt összes töltő számával szorozzuk össze, természetes, hogy nagy számot kapunk, az eredmény pedig félrevezető és igen káros David J.C. MacKay, a Cambridge Egyetem fizikaprofesszora szerint.

A példánál maradva, ha annak a töltőnek a háztartás éves energiafogyasztásának negyed százaléka van a rovásán, akkor ha egy ország minden lakosa ügyel annak áramtalanítására, akkor sem takaríthat meg az adott nemzet a fogyasztásának negyed százalékánál több energiát, magyarázza a brit energiaügyi minisztérium főtanácsadója.

MacKay szerint az ehhez hasonló viselkedés fontosságát hangsúlyozó kampányok azért károsak, mert elterelik a fogyasztók figyelmét az olyan életmódbeli változtatások lehetőségéről, amelyekkel igazi eredményeket lehetne elérni. A globális felmelegedés megállítása és az energiafelhasználás jelentős csökkentése érdekében az egyes egyéneknek is radikális lépéseket kell tennie és nem szabad megelégedni egy áramtalanított tv-vel, gondolván, tettünk valamit a jó ügy érdekében.

A szakértő számos ehhez hasonló, a környezetvédelemmel, a fenntarthatósággal és a klímaváltozással kapcsolatos tévhitet oszlat el nemrégen magyarul is megjelent könyvében, amely a Fenntartható energia – mellébeszélés nélkül címet viseli. A szerző kifejezett célja az volt, hogy a témában felmerülő állításokat, szóbeszédeket tudományos szempontból vizsgálja meg és érzelmi alapon meghozott vélemények helyett számok segítségével nyissa fel az olvasó szemét. A hiánypótló kötet a fenntarthatóság kialakításának érdekében rengeteg javaslatot tesz, és bár MacKay vizsgálatának tárgya alapvetően Nagy-Britannia volt, a megállapítások a világ bármely országában értelmezhetőek, a megoldási javaslatok pedig adaptálhatóak.