close
Újra az atomenergia fel fordulna Japán
Atom - Egyéb

Újra az atomenergia fel fordulna Japán

Japán új Liberális Demokrata párti miniszterelnöke, Shinzo Abe először beszélt arról, hogy a kormánya támogatja új atomerőművek létesítését. Abe közleménye szerint a 2011. márciusi fukushimai krízist higgadtan kezelik, és az energiatermelési lehetőségek között az atomenergia további használatát is figyelembe veszik. Szerinte bármilyen új atomerőmű teljes mértékben különbözik a Fukushima-Daiichi-től, amelyet több mint 40 éve építettek. „Új atomerőműveket építünk és ehhez meg akarjuk nyerni az emberek megértését” – mondta Abe.

A kormányfő bejelentése szerint megvizsgálják azokat a tényezőket, amelyek a japán Észak-Tohoku régiójában lévő atomerőművek sérülését okozták a 2011. márciusi földrengés és cunami nyomán. Kijelentette, hogy bár a Tokyo Electric Power Company’s (Tepco) hatblokkos Fukushima-Daiichi atomerőműve elvesztette energiaellátását a cunamit követően, de a Tohoku Electric Power Company cég Onagawa atomerőműve az északról szomszédos Miyagi prefektúrában ellenállt. A szintén Tepco érdekeltségbe tartozó Fukushima-Daini atomerőműben mind a négy blokk biztonságosan leállt a földrengés nyomán, és zónaolvadási problémák nélkül vészelte át az eseményt – írta a NucNet.

A fukusimai katasztrófáról itt részletesen olvashat!

Törésvonalak az atomerőművek alatt
A japán nukleáris hatóság szakértői szerint a Higashi Dori atomerőmű alatt két aktív törésvonal is lehet, ami miatt az atomerőművet ideiglenesen nem lehetne visszaindítani.

A végleges jelentés 2013 januárjára várható a témáról. Az üzemeltető Tohoku Electric szerint a repedések nem aktívak, és nincs arra utaló jel, hogy mozogtak volna az utóbbi időkben. Erre vonatkozóan viszont a hatóság azt állítja, az üzemeltető állításait nem támasztják alá megfelelő bizonyítékok, és nem jelenthető ki, hogy a kérdéses törésvonalak inaktívak lennének Ez már a második eset, hogy a japán nukleáris hatóság aktív törésvonalat fedezett fel egy atomerőmű telephely alatt. A másik érintett atomerőmű a Japan Atomic Power Company által üzemeltetett kétblokkos curugai atomerőmű.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség egyik jelentése szerint figyelemreméltó, hogy a háromblokkos Onagawa atomerőmű sértetlen maradt az igen jelentős földmozgás ellenére is. A Japán észak-keleti részén, a Csendes-óceán partján üzemelő Onagawa atomerőmű volt a legközelebb a földrengés epicentrumához.

A Képviselőház múlt havi választási kampányában Abe úgy fogalmazott, hogy tíz éven belül ki kell alakítani az optimális energiatermelést Japánban. Még a miniszterelnöki szék elfoglalása előtt pedig azt mondta, hogy kezdeményezik a korábban kormányzó Demokrata Párt atomerőművek építési tilalmával kapcsolatos politikájának felülvizsgálatát. Abe a közlemény végén arról beszélt, hogy a japán emberek aggódnak, hogy a közeli jövőben lesz-e elegendő villamos energia, és ezért nem bíztak az emberek a választásokon az atomenergiát elvető pártokban.

Abe ugyanakkor növelné a megújuló energia szerepét, és ennek érdekében állami alapokat állít a szél- és napenergia és az egyéb megújuló források fejlesztésére a következő három évben. 2012 szeptemberében a Fukushima-Daiichi baleset következményeként a korábbi kormány energiapolitika-tervezete az atomenergia fokozatos feladását tartalmazta, ami az atomerőművek teljes bezárását eredményezte volna 2040-re. A baleset előtt Japán villamosenergia-termelésének 30%-át az atomenergia adta, amelyet akkor még 50%-ra kívántak növelni 2030-ig.

A reaktorgyártó Mitsubishi Heavy Industries szerint a kormánynak a lehető leghamarabb újra kell indítania az atomerőműveket. A cég vezetője, Hideaki Omiya szerint az energiapolitika nagy szerepet játszik az ország gazdasági növekedési képességében. Japánban 2012 májusában állt le a Tomari-3 atomerőművi blokk, amely akkor az utolsó üzemelő volt az 50 egységes reaktorflottában. Azóta két reaktor, az Ohi-3 és az Ohi-4 indulhatott újra, miután átesett a Nukleáris és Ipari Biztonsági Ügynökség a kétfázisú stressz-tesztjén, amelyet a reaktoroknak az újraindulás előtt teljesíteniük kell.