close
Újabb rezsicsökkentést lengetett be a Fidesz
Áram - Egyéb - Gáz - Távhő

Újabb rezsicsökkentést lengetett be a Fidesz

További rezsicsökkentésre lenne szükség – jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár csütörtökön Hódmezővásárhelyen, aki szerint a közüzemi díjak 30 százalékos mérséklése már jelentősen javítaná a magyar emberek életviszonyait.

A politikus a hódmezővásárhelyi Kossuth téren egy aláírásgyűjtő-pont szomszédságában tartott sajtótájékoztatóján elmondta, személy szerint nem elégszik meg az energiaárak 10 százalékos csökkentésével, és úgy gondolja, rövidesen további 10 százalékos csökkentésre lenne szükség. A kormányzat tervei között szerepel a víz-, a csatorna- és a szemétszállítás díjának csökkentése, valamint a kéményseprés díjának teljes megszüntetése is – tudatta az államtitkár.

A kormánynak Brüsszelben is helyt kell állnia, de kész a válasszal az energiaszolgáltatók feljelentéseire: jó néhány olyan európai ország van, ahol már bekövetkezett, illetve ahol most tervezik az energiaárak csökkentését – mondta a politikus. Lázár János kijelentette, a kormányzat a következő tíz év legfontosabb kérdésének azt tartja, hogy az energia megfizethető lesz-e a magyar lakosság és a vállalkozások számára. A magyar versenyképesség nem a hazai béreken múlik, hanem azon, mennyibe kerül a gáz és az áram a vállalkozások számára, a kormánynak ezért el kell kezdenie foglalkozni azzal a kérdéssel, hogy tud az ipar számára olcsó energiát biztosítani.

Az államtitkár szerint fontos lépés a kormány, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az E.ON között aláírt megállapodás, amelynek alapján több vállalat is a magyar állam ellenőrzése alá kerül. A kormány célja, hogy az energiapiacon komoly pozíciókkal rendelkezzen a kereskedelem, ezen belül pedig a lakossági kiskereskedelem területén is – tette hozzá.

Az Energiainfo elemzéséből kiderül, hogy Magyarországon bár európai viszonylatban nem magasak az energiaköltségek, a bérekhez viszonyítva nagyon alacsonyak.

Orbán Viktor miniszterelnök egy korábbi rádióinterjújában megerősítette, hogy további díjmérséklések lesznek, “de az további küzdelmekkel jár”, ezért fontos, hogy az emberek kinyilvánítsák: akarnak-e újabb rezsicsökkentést. Az Energiainfo-nak egyébként korábban az Elmű vezetése úgy nyilatkozott, hogy a további rezsicsökkentés esetén a cég csődöt jelenthet.

A rádióinterjú itt meghallgatható.

Két hete gyűjtik az aláírásokat

Két hét alatt 310 ezer aláírást gyűjtöttek a Fidesz aktivistái a rezsicsökkentés megvédése Selmeczi Gabriella szerint a Fidesz országszerte 500-1000 aláírásgyűjtő pontnál várja az embereket, hogy kézjegyükkel támogassák a rezsicsökkentést. A szóvivő kérdésre azt mondta, az aláírásgyűjtés addig folytatódik, amíg van olyan magyar ember, aki szeretné támogatná az akciót.