close
Életek százezreit mentette meg az atomenergia
Atom - Blog - Egyéb - Emisszió

Életek százezreit mentette meg az atomenergia

Egy új kutatás szerint az atomenergia eddigi alkalmazása mintegy 1,84 millió, a légszennyezettséggel kapcsolatba hozható halálesetet, és 64 gigatonna üvegházhatású gáz (ÜHG) kibocsátását előzte meg ahhoz képest, amit a fosszilis üzemanyagok elégetése okozott volna.

A NASA Goddard intézete és a Columbia Egyetem Föld Intézete által készített jelentés szerint – a Fukushima-Daiichi baleset hatásait is figyelembe véve – az évszázad közepéig további 420 000 – 7 millió haláleset, illetve 80-240 Gt CO2-ekvivalens kibocsátás előzhető meg a nukleáris energia alkalmazásával, a kiváltott energiaforrástól függően. A jelentés szerint a földgáz nagyléptékű elterjedése nem csökkenti a klímaproblémát, és több halálesetet okozna, mint az atomenergia alkalmazásának bővítése – írta a NucNet.

A jelentés megállapítja: a 2011. márciusi fukushimai balesetet követően az atomenergia helyzete bizonytalanná vált. A nukleáris energia azonban bőségesen rendelkezésre álló, kis szénkibocsátású alaperőművi forrás, ezért jelentős szerepet játszhat a globális klímaváltozás és a légszennyezettség csökkentésében.

Egyre világosabb, hogy a fosszilis üzemanyagok elégetéséből származó ÜHG-kibocsátás miatt létrejövő klímaváltozás katasztrofális lehet a társadalomra és a természeti környezetre is, és hogy a következő évtizedek a legfontosabbak az ez ellen vívott harcban – áll a jelentésben. Az elmúlt évtizedben a – főként a fosszilis anyagok égetésének köszönhető – a légszennyezettség évente több mint egymillió halálesetet okoz világszerte. Az atomenergia és más karbonmentes energiaforrások segíthetnek ezen fontos problémák következményeinek csökkentésében – közli a jelentés.

Az anyag szerint az atomenergia jövője elsősorban a nagy energiafelhasználású országok stratégiáján múlik a következő évtizedekben. Míg a legtöbb jelentős atomenergia-használó ország megerősítette további nukleáris energetikai terveit a Fukushima-Daiichi balesetét követően, néhány állam közölte: időlegesen felfüggesztik nukleáris programjukat, vagy teljesen kiszállnak a nukleáris energia alkalmazásából. A jelentés szerint komoly kérdések maradnak a nukleáris biztonsággal, a nukleáris anyagok elterjedésével, valamint a hulladékok tárolásával kapcsolatban.