close
Csak saját vezetékein exportálna a Gazprom
Egyéb - Gáz

Csak saját vezetékein exportálna a Gazprom

Ukrajna kihagyásával nagy árat fizet a gázért Európa, hiszen az új vezetékek, elkerülő útvonalak megdrágítják a szállítást. Ha megszerezné a Gazprom az ukrán gázszállító rendszer felét, új exportpolitikája alapján azt is használatba vehetné, így mindhárom fél nyerne az ügyön.

A Gazprom új exportpolitikája szerint a jövőben csak olyan gázvezetékeken küldene Európába földgázt, amelyekben legalább 50 százalékos részesedéssel rendelkezik. Szergej Kuprijanov, az orosz gázóriás elnöki tanácsának szóvivője közölte az új stratégia részleteit.

E gázvezetékek hattagú listáján szerepel az Északi, Déli és a Kék Áramlat, a Jamal-Európa, a Vyborg-Imatra és a Korbin-Breszty, éves kapacitásuk összesen 178 milliárd köbméter. Összehasonlításképpen, az ukrán gázszállító rendszer kapacitása évente 142 milliárd köbméter, és nincs a listán, bár a tulajdonjogának fele, mint arról korábban beszámoltunk, átkerülhet a Gazpromhoz a jövőben. Az évi 63 milliárd köbméteres kapacitású déli Áramlat még nem épült meg, de azzal együtt már könnyedén teljesítheti a vállalat a 2020 és 2025 közötti hosszútávú vállalásait, írja a Natural Gas Europe online gazdasági lap.

Amennyiben létrejönne a korábban beharangozott adásvétel az ukrán gázszállító rendszer kapcsán, úgy az is a listára kerülhetne és összesen 320 milliárd köbméternyi földgázt exportálhatna saját vezetékein évente a Gazprom. Ugyanakkor az üzlet nyélbeütése beszélbe sodorhatja az egyébként is lassan haladó Déli Áramlat megvalósulását, középtávon tehát ez a vezeték kieshet a látókörből.

Mindemellett az újonnan épített vezetékek meg is drágítják a földgázt; így jelenleg az Északi Áramlat és az OPAL segítségével kétszer annyiba kerül gázzal ellátni Csehországot, mint Ukrajnán és Szlovákián keresztül. Arról nem is beszélve, mennyire drágán jönne ki a gáz ezer köbméterenként, ha elkészülne a Déli Áramlat és azon érkezne Ausztriába.

A Gazprom részvényesei a vállalat bevételkiesése ellenére számíthatnak valamennyi kompenzációra, hiszen a többségi tulajdonos az orosz állam. Ezen felül a cég a jövőben talán további adókedvezményeket vagy direkt támogatást. Voltaképpen az orosz adófizetőkön múlik, hogy képesek lesznek-e kompenzálni a kisebbségi részvényeseket, lényegében tehát a Gazpromot, vonja le a következtetést a Natural Gas Europe.