close
Újabb lépés a Déli Áramlat ügyében
Egyéb - Gáz

Újabb lépés a Déli Áramlat ügyében

Novemberben megszĂźlethet a DĂŠli Áramlat gĂĄzvezetĂŠk bulgĂĄria szakaszĂĄt megĂŠpĂ­tő vegyes vĂĄllalat, a megvalĂłsĂ­thatĂłsĂĄgi tanulmĂĄny elkĂŠszĂ­tĂŠsĂŠről pedig napokon belĂźl dĂśntĂŠs szĂźletik. Alekszej Miller, a orosz Gazprom első embere azt is remĂŠli, hogy hamarosan meg lehet hatĂĄrozni az UkrajnĂĄt elkerĂźlő cső vĂŠgleges nyomvonalĂĄt is. Ennek mellesleg van mĂŠg akadĂĄlya, pĂŠldĂĄul a magyarorszĂĄgi megvalĂłsĂ­thatĂłsĂĄgi tanulmĂĄny sem kĂŠszĂźlt el.  

A jĂśvő hĂłnapban orosz-bolgĂĄr vegyes vĂĄllalat jĂśn lĂŠtre az orosz ellenőrzĂŠsű DĂŠli Áramlat gĂĄzvezetĂŠk bulgĂĄriai szakaszĂĄnak megĂŠpĂ­tĂŠsĂŠre, jelentette be a napokban Alekszej Miller, a Gazprom igazgatĂłsĂĄgi elnĂśke, bulgĂĄriai tĂĄrgyalĂĄsai utĂĄn. Az orosz-bolgĂĄr jĂşliusban szĂźletett meg az ĂŠvi 63 milliĂĄrd kĂśbmĂŠteres vezetĂŠkberuhĂĄzĂĄsrĂłl, miutĂĄn Moszkva beleegyezett, hogy olcsĂłbban adja a gĂĄzt BulgĂĄriĂĄnak, emlĂŠkeztet a Reuters. A cső a Feteke-tenger felől ĂŠrnĂŠ el a bolgĂĄr partokat, majd BulgĂĄriĂĄn keresztĂźl KĂśzĂŠp- ĂŠs DĂŠl-EurĂłpĂĄt szelnĂŠ ĂĄt.
TulajdonkĂŠppen mĂĄr februĂĄrban dĂśntĂśttek a 835 milliĂł dollĂĄros kĂśltsĂŠgű vegyes vĂĄllalatrĂłl. “Most viszont jelentős előrelĂŠpĂŠst ĂŠrtĂźnk el” – mondta Miller a Reuters szerint, miutĂĄn Bojko Boriszov bolgĂĄr miniszterelnĂśkkel tĂĄrgyalt. TĂĄjĂŠkoztatĂĄsa szerint megĂĄllapodtak a vegyes vĂĄllalat alapĂ­tĂĄsĂĄnak felgyorsĂ­tĂĄsĂĄrĂłl, amely alapjĂĄn novemberben megszĂźlethet az Ăşj cĂŠg. Abban is megegyeztek, hogy a jĂśvő hĂŠten szerződĂŠst Ă­rnak alĂĄ a bulgĂĄriai szakasz megvalĂłsĂ­thatĂłsĂĄgi tanulmĂĄnyĂĄnak elkĂŠszĂ­tĂŠsĂŠről. A vegyes vĂĄllalat novemberi lĂŠtrehozĂĄsĂĄrĂłl szĂłlĂł dĂśntĂŠst Trajcso Trajkov bolgĂĄr gazdasĂĄgi ĂŠs energia miniszter is megerősĂ­tette. Miller ismĂŠt kijelentette, hogy a Gazprom ĂŠs az ENI ĂĄltal ellenőrzĂśtt vĂĄllalkozĂĄsnak kĂśszĂśnhetően 2015-ben indul meg a gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄs a DĂŠli Áramlaton. A projektbe beszĂĄllt a francia EDF tĂĄrsasĂĄg is.
NĂŠhĂĄny nappal korĂĄbban a Gazprom vezetői romĂĄniai partnerekkel is tĂĄrgyaltak a DĂŠli ÁramlatrĂłl. A csőnek vĂĄrhatĂłan lesz egy romĂĄniai szakasza is, amelyet jĂł esĂŠllyel egy romĂĄn piacra szĂĄllĂ­tĂł leĂĄgazĂĄsnak szĂĄnnak, tranzitszerepe viszont nem lenne.
Ismert, hogy a DĂŠli Áramlat lefektetĂŠsĂŠt a Gazprom nem sokkal azutĂĄn jelentette be – ĂŠppen MagyarorszĂĄgon -, hogy tĂśbb eurĂłpai orszĂĄg elhatĂĄrozta a Nabucco gĂĄzvezetĂŠk lefektetĂŠsĂŠt, az orosz szĂĄllĂ­tĂĄsoktĂłl valĂł fĂźggĂŠse csĂśkkentĂŠsĂŠre. MĂĄra a Gazprom tĂśbb Nabucco konzorciumi tagot megnyert sajĂĄt vĂĄllalkozĂĄsĂĄnak: MagyarorszĂĄg utĂĄn AusztriĂĄt, BulgĂĄriĂĄt ĂŠs RomĂĄniĂĄt is. MindkĂŠt csőprojekthez csatlakoztak olyan nyugat-eurĂłpai orszĂĄgok vĂĄllalatai is, amelyek az eredeti nyomvonalon kĂ­vĂźl esnek.
Miller egyĂŠbkĂŠnt remĂŠli, hogy mielőbb sikerĂźl meghatĂĄrozni az UkrajnĂĄt elkerĂźlő vezetĂŠk legkedvezőbb nyomvonalĂĄt. A DĂŠli Áramlat ugyanis azon kĂ­vĂźl, hogy rivĂĄlist tĂĄmaszt a NabuccĂłnak, arra is alkalmas, hogy UkrajnĂĄt az orosz fĂŠl szĂĄmĂĄra jobb gĂĄzmegĂĄllapodĂĄsokra szorĂ­tsa rĂĄ. KĂŠrdĂŠs azonban, mi tĂśrtĂŠnik, ha Ukrajna enged, vagyis tulajdonoskĂŠnt beengedi gĂĄzrendszerĂŠbe a Gazpromot. Ekkor ugyanis okafogyottĂĄ vĂĄlna Ukrajna elkerĂźlĂŠse. Orosz rĂŠszről ugyanakkor rendre megismĂŠtlik a nyilatkozatot, mely szerint mindenkĂŠppen megĂŠpĂźl a DĂŠli Áramlat.
OroszorszĂĄg 1974 Ăłta szĂĄllĂ­t gĂĄzt BulgĂĄriĂĄba, ĂŠves exportrja 2,2 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter. BulgĂĄria kĂźlfĂśldről egyedĂźl a GazpromtĂłl vĂĄsĂĄrol gĂĄzt. Az orosz tĂĄrsasĂĄg BulgĂĄriĂĄn keresztĂźl TĂśrĂśkorszĂĄgba, MacedĂłniĂĄba ĂŠs GĂśrĂśgorszĂĄgba kĂźld gĂĄzt. 2006-ban meghosszabbĂ­totta a BulgĂĄriĂĄval lĂŠvő hosszĂş tĂĄvĂş gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsi szerződĂŠsĂŠt 2030-ig. Az eredeti megĂĄllapodĂĄs ebben az ĂŠvben jĂĄr le.