close
A Mol a stratégiát is finomítja
Egyéb - Olaj

A Mol a stratégiát is finomítja

A NĂŠpszabadsĂĄg informĂĄciĂłi szerint a Mol jĂśvő januĂĄrban ĂĄll elő Ăşj stratĂŠgiĂĄjĂĄval. Az olajcĂŠg 2006-ban jelĂślte ki azokat a főbb szĂĄmokat, amelyeket 2010-ig el szeretne ĂŠrni. TĂśbb cĂŠl bejĂśtt, nĂŠhĂĄny viszont elmarad a vĂĄrakozĂĄsoktĂłl. Az utolsĂł ĂŠves mĂŠrleg alapjĂĄn az ĂŠvi mintegy 135 ezer tonnĂĄs kitermelĂŠs – mely mĂĄr magĂĄban foglalja a horvĂĄt INA adatait is – alig fele a 2010-re tervezett 300 ezer tonnĂĄnak, ĂŠs mintegy mĂĄsfĂŠlszerese a 2005-Ăśs adatnak.

Igaz, a fĂŠlĂŠves adatok alapjĂĄn a kitermelĂŠs – főkĂŠnt az INA-nak kĂśszĂśnhetően – tovĂĄbb nőtt. (Az elmĂşlt Ăśt ĂŠv sorĂĄn a Szőreg-I. mező kitermelĂŠsĂŠnek megszĂźntetĂŠse ĂŠs stratĂŠgiai tĂĄrolĂłvĂĄ alakĂ­tĂĄsa miatt az adat jelentősen vissza is esett.) A 3 milliĂĄrd dollĂĄrra Ă­gĂŠrt Ăşgynevezett EBITDA-nyeresĂŠg 2 milliĂĄrd dollĂĄr kĂśrĂźli (ez lĂŠnyegĂŠben nem vĂĄltozott 2005 Ăłta), de szintĂŠn emelkedik.

A befektetĂŠsek megtĂŠrĂźlĂŠsi mutatĂłja 2005-hĂśz kĂŠpest az Ă­gĂŠrt szint harmadĂĄra csĂśkkent. Az Ă­gĂŠrt fokozatos osztalĂŠkemelkedĂŠs elmaradt: a tĂĄrsasĂĄg – vĂŠlhetően a menedzsment ĂŠs a tőzsdei tulajdonosok igen Ăśsszetett viszonyai miatt –idĂŠn mĂĄr nem is fizetett osztalĂŠkot. Ugyanakkor a tĂśltőĂĄllomĂĄsok szĂĄma mĂĄr jĂłval meghaladja a – 2005-hĂśz kĂŠpest duplĂĄzĂłdĂĄst jelentő – 1500-at, az INA-val egyĂźtt szĂĄmolt finomĂ­tĂłk termelĂŠse szintĂŠn megkĂŠtszereződĂśtt, az eladĂłsodottsĂĄg pedig alig haladja meg a tervet. Az ĂĄltalĂĄnos cĂŠlokat – kĂśltsĂŠglefaragĂĄs, megfontolt nĂśvekedĂŠs, gĂĄzhĂĄlĂłzat-bővĂ­tĂŠs – szintĂŠn tartottĂĄk: az elmĂşlt ĂŠvek sorĂĄn a csoport tĂśbb nemzetkĂśzi ĂŠrdekeltsĂŠggel bővĂźlt.

SzakĂŠrtők szerint meglehetős nehĂŠzkes Ăśt ĂŠv tĂĄvlatĂĄbĂłl bizonyos cĂŠlok teljesĂźltĂŠt szĂĄmon kĂŠrni az olajtĂĄrsasĂĄgon. Az ĂŠlet oly sokat vĂĄltozott azĂłta, hogy fő szempontnak kĂŠtsĂŠgtelenĂźl nem a szĂĄmszerű teljesĂ­tĂŠst tekintik, hanem azt, hogy a vezetĂŠs az adott helyzetben jĂłl reagĂĄlt-e a kĂśrnyezet vĂĄltozĂĄsĂĄra. JĂłl jellemzi a helyzetet, hogy a 2006-ban megfogalmazott tervekben 2010-re 34 dollĂĄros hordĂłnkĂŠnti olajĂĄrfolyamot jĂłsoltak, mikĂśzben az most 80 dollĂĄr kĂśrĂźl mozog. A dollĂĄrkurzust viszont meglepően jĂłl, 217-re lőttĂŠk be: ilyen ĂĄrat csak jelentős forintgyengĂźlĂŠs hozhat. MindazonĂĄltal a Mol hivatalosan nem tĂśrĂślte el a 2006-os cĂŠlokat. Igaz, időről időre azĂŠrt – ĂŠrthetően – finomĂ­tanak rajta. MĂĄr 2007-ben az „organikus fejlődĂŠsre”, azaz a meglĂŠvő ĂŠrdekeltsĂŠgekre helyeztĂŠk a hangsĂşlyt, 2011-re 2,9 milliĂĄrd dollĂĄros EBITDA-nyeresĂŠget Ă­gĂŠrve. Ez ĂŠv ĂĄprilisĂĄban pedig 2012-re Ă­gĂŠrtek 4,1 milliĂĄrd dollĂĄrt.

Maga a Mol nem szĂ­vesen nyilatkozik arrĂłl, hogy az Ăśt ĂŠv lejĂĄrtĂĄval mikor kĂŠszĂ­t szĂĄmvetĂŠst ĂŠs mikor, milyen formĂĄban kĂŠszĂ­t esetleg Ăşj „ötĂŠves tervet”. UtoljĂĄra HernĂĄdi Zsolt, az olajcĂŠg elnĂśk-vezĂŠrigazgatĂłja lapunknak ĂĄprilisban a kĂŠrdĂŠs kapcsĂĄn azt mondta: erről az ĂŠv mĂĄsodik felĂŠben dĂśntenek. InformĂĄciĂłink szerint a folyamat mĂŠg nem zĂĄrult le, ĂŠs a bejelentĂŠsnek – 2006-hoz hasonlĂłan –egy reprezentatĂ­v rendezvĂŠny ad majd otthont, 2011-ben.

Jadranka Kosor horvĂĄt miniszterelnĂśk nyĂĄri budapesti lĂĄtogatĂĄsa Ăłta sem szemĂŠlyesen, sem telefonon nem tĂśrtĂŠnt Ăşjabb tĂĄrgyalĂĄs kĂśzte ĂŠs OrbĂĄn Viktor kĂśzĂśtt – cĂĄfolta az ezzel kapcsolatos horvĂĄt lapĂŠrtesĂźlĂŠseket a magyar miniszterelnĂśk sajtĂłirodĂĄja. A horvĂĄt kormĂĄnyfő korĂĄbban kĂśzĂślte, hogy tĂĄrgyalni szeretne OrbĂĄnnal az INA sokat vitatott privatizĂĄciĂłjĂĄnak felĂźlvizsgĂĄlatĂĄrĂłl.