close
Felszámolják a British Nuclear Fuel Ltd-t
Atom - Egyéb

Felszámolják a British Nuclear Fuel Ltd-t

A brit kormĂĄny bejelentette az 1971-ben alapĂ­tott, ĂĄllami tulajdonban
lévő British Nuclear Fuel Ltd (BNFL) bezárását. A cégnek világszerte
voltak üzleti érdekeltségei, de a 2003-as jelentős átszervezése után
jelentĂŠktelennĂŠ vĂĄlt. A cĂŠget 192 mĂĄsik kormĂĄnyzati vagy kvĂĄzi-autonĂłm kormĂĄnyzaton kĂ­vĂźli
szervezettel (ezek az Ăşn. quango-k) egyĂźtt szĂĄmoljĂĄk fel a koalĂ­ciĂłs
kormĂĄny ĂĄltal az ĂĄllamhĂĄztartĂĄsi hiĂĄny csĂśkkentĂŠse cĂŠljĂĄbĂłl vĂŠgrehajtott
megszorĂ­tĂĄsok sorĂĄn.

A BNFL-nek már nem volt üzemeltetési vagy üzleti tevékenysége, csak a nyugdíjak kifizetése és az esetleges elszámolási kötelezettségek miatt létezett. A kormányzat kabinethivatala szerint a BNFL megszüntetésének feltétele valamennyi hátralévő követelés és felelősség elszámolása.

A brit fűtőelemgyártó vezetése és a kormány 2003-ban új stratégiát határozott el a vállalat részére, összhangban a kormányzat akkori céljaival, amely szerint versenypiaci alapra kívánták helyezni a nukleáris leszerelést és mentesítést Nagy-Britanniában. Ezen stratégia eredményeképp alakult meg a Nuclear Decommissioning Authority (NDA, nukleáris leszerelési hatóság) a leszerelési és mentesítési munkák koordinálására.

A BNFL az átalakítás során különálló vállalatokba szervezte ki tevékenységeit. Az NDA sikeres megalakítása után a BNFL szétosztotta tevékenységeit, és megszüntette központjait. A BNFL fő lépéseinek egyike a British Nuclear Group 2004-es megalakítása volt a BNFL mentesítési tevékenységének elvégzésére.