close
Újra felmérik: kell-e a piacnak a szlovák-magyar gázvezeték?
Egyéb - Gáz

Újra felmérik: kell-e a piacnak a szlovák-magyar gázvezeték?

Újra felmĂŠri a SzlovĂĄkiĂĄt ĂŠs MagyarorszĂĄgot ĂśsszekĂśtő gĂĄzvezetĂŠk kihasznĂĄlĂĄsa irĂĄnti ĂŠrdeklődĂŠst a projektet megvalĂłsĂ­tĂł szlovĂĄk Eurstream rĂŠszvĂŠnytĂĄrsasĂĄg, valamint a magyar FGSZ FĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂł Zrt. Az Ăşj ajĂĄnlatokat, igĂŠnyeket oktĂłber 15-től december 8-ig lehet bejelenteni, majd december vĂŠgĂŠig a kĂŠt tĂĄrsasĂĄg kiĂŠrtĂŠkeli a helyzetet, s nyilvĂĄnossĂĄgra hozza az eredmĂŠnyt – kĂśzĂślte Danica  BeharkovĂĄ, az Eurstream szĂłvivője
.

“Az Eurstream ĂŠs az FGSZ FĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂł meghirdette az Open Season (kapacitĂĄsi lekĂśtĂŠs) mĂĄsodik, immĂĄr kĂśtelező jellegĹą szakaszĂĄt” – jelentette be az Eurstream szĂłvivője Pozsonyban. HozzĂĄtette: ez folytatĂĄsa az ĂŠv kĂśzepĂŠn elkezdett folyamatnak.
 Az Ăşj ajĂĄnlatokat, igĂŠnyeket oktĂłber 15-től december 8-ig lehet bejelenteni, majd december vĂŠgĂŠig a kĂŠt tĂĄrsasĂĄg kiĂŠrtĂŠkeli a helyzetet, s nyilvĂĄnossĂĄgra hozza az eredmĂŠnyt – fejtette ki a szĂłvivő.

Az Open Season első szakaszának eredményét a magyar fél úgy értékelte, hogy nem egyértelmű a projekt piaci támogatottsága. Szlovák oldalon a felmérés sikeresebb volt; hat ország több cége is jelentkezett, hogy öttől húsz évig terjedő időszakra érdekelné a gázvezeték. A jelentkezők nevét nem hozták nyilvánosságra. Az általuk jelzett kapacitás igény mintegy 20 milliárd köbméter volt.

“Az előzetesen lefoglalt napi kapacitĂĄs maximum 6,8 milliĂł kĂśbmĂŠtert tett ki. A piac leginkĂĄbb a 2015 utĂĄni időszakra jelzett ĂŠrdeklődĂŠst” – kĂśzĂślte mĂŠg jĂşliusban BeharkovĂĄ. A cĂŠgek igĂŠnyeinek megismerĂŠse alapjĂĄn bizonyos dolgokban vĂĄltoztattunk a projekten, hogy az jobban megfeleljen a piac kĂśvetelmĂŠnyeinek. Megjegyezte: mĂłdosulnak a pĂŠnzĂźgyi garanciĂĄk, s rugalmasabb lett az igĂŠnyelt időszak lekĂśtĂŠse is.
    A mĂĄsodik felmĂŠrĂŠsben bĂĄrki rĂŠszt vehet, akit ĂŠrdekel a gĂĄzvezetĂŠk kihasznĂĄlĂĄsa, tette hozzĂĄ a szĂłvivő.

A szlovák oldalon mintegy 20 kilométernyi vezetékről, míg a magyaron 95 kilométerről van szó. A várható szlovákiai költségek mintegy 20 millió euró, míg a magyarországiak mintegy 100 millió euró nagyságúak. Az Európai Unió tavasszal 30 millió eurós támogatást szavazott meg a projektnek.