close
Orbán Viktor nem tárgyalt Mol-INA ügyben horvát partnerével
Áram - Egyéb - Gáz

Orbán Viktor nem tárgyalt Mol-INA ügyben horvát partnerével

Jadranka Kosor horvĂĄt miniszterelnĂśk nyĂĄri budapesti lĂĄtogatĂĄsa Ăłta sem szemĂŠlyesen, sem telefonon nem tĂśrtĂŠnt Ăşjabb tĂĄrgyalĂĄs kĂśzte ĂŠs OrbĂĄn Viktor kĂśzĂśtt – mondta Havasi Bertalan, a miniszterelnĂśk sajtĂłstĂĄbjĂĄnak vezetője az MTI ĂŠrdeklődĂŠsĂŠre hĂŠtfőn azutĂĄn, hogy a horvĂĄt sajtĂłban a mĂşlt hĂŠten megjelentek szerint a horvĂĄt kormĂĄnyfő az INA ĂŠs a Mol Nyrt. rĂŠszvĂŠny-megĂĄllapodĂĄsĂĄnak felĂźlvizsgĂĄlatĂĄrĂłl telefonon tĂĄrgyalt magyar kollĂŠgĂĄjĂĄval.

A horvĂĄt Jutarnji list a mĂşlt hĂŠten idĂŠzte Jadranka Kosort, aki kifejtette, “valĂłszĂ­nĹąleg hamarosan talĂĄlkozni is fogunk, hogy tĂĄrgyaljunk erről a tĂŠmĂĄrĂłl. A tĂĄrgyalĂĄsok politikailag ĂŠrzĂŠkenyek, de a magam rĂŠszĂŠről mindent megteszek, hogy sor kerĂźljĂśn a megĂĄllapodĂĄs felĂźlvizsgĂĄlatĂĄra”.
 A horvĂĄt miniszterelnĂśk beszĂŠlt annak a horvĂĄt parlamenti bizottsĂĄgnak a munkĂĄjĂĄrĂłl is, amelyik a Mol ĂŠs a horvĂĄt olajtĂĄrsasĂĄg, az INA kĂśzĂśtt lĂŠtrejĂśtt rĂŠszvĂŠny-megĂĄllapodĂĄst vizsgĂĄlja.

A lapnak kifejtette, hogy kormányfőként sikerült visszaszereznie az INA-tól azt a kétmilliárd kunát, amellyel az államnak tartozott, és sikerült folytatni a tárgyalásokat a Mollal a részvényszerződés felülvizsgálatáról.

Jutarnji list szerint a horvĂĄt kormĂĄnyban azt mondjĂĄk, hogy a magyar fĂŠllel folytatott tĂĄrgyalĂĄsok rendkĂ­vĂźli kĂŠnyesek amiatt, hogy MagyarorszĂĄg a jĂśvő ĂŠvben ĂĄtveszi az EU soros elnĂśksĂŠgĂŠt.
 A lap Ăşgy tudja, hogy hamarosan “rekonstruĂĄljĂĄk” a kormĂĄnyhivatalok Ăśsszes megbeszĂŠlĂŠsĂŠt, amelyen az INA ĂŠs a Mol rĂŠszvĂŠnyszerződĂŠsĂŠről volt szĂł. A Jutarnji list szerint eddig azt ĂĄllapĂ­tottĂĄk meg, hogy a 2008-ban kĂśtĂśtt szerződĂŠs nem ment vĂŠgig a minisztĂŠriumok kĂśzĂśtti koordinĂĄciĂłn, ĂŠs nem is tovĂĄbbĂ­tottĂĄk a tĂśrvĂŠnyhozĂĄsi hivatalnak, ami egyĂŠbkĂŠnt megszokott eljĂĄrĂĄs a kormĂĄny politikai dĂśntĂŠseinek meghozatalakor.

A két miniszterelnök közötti tárgyalásról szóló hír a horvát sajtóban ellentmondásosan jelent meg, a Poslovni dnevniknek horvát kormánykörök cáfolták a megbeszélésről szóló információt.

Az viszont tény, hogy Horvátországban vizsgálják a privatizációs megállapodást, s elképzelhető, hogy ennek folyományaként megváltoztatják.
 Október 12-én a horvát parlamenti vizsgálóbizottság például meghallgatta Ivo Sanader volt miniszterelnököt az INA olaj- és gázipari vállalat privatizációjáról.

A Mol tavaly júniusban vette át az INA irányítását. Ivo Sanader
miniszterelnök egy hónappal később váratlanul lemondott. Hirtelen 
távozását többen korrupciós ügyekkel hozták összefüggésbe.
  A Mol 2003-ban 25 százalék plusz egy részvény nagyságú részesedést szerzett a társaságban. A megállapodás szerint a Mol öt évig nem növelhette részesedését. 2008 októberében azonban a Mol vált az INA legnagyobb részvényesévé, egy önkéntes nyilvános vételi ajánlat eredményeként. A Mol 47,2 százalékot szerzett, majd 2009 júniusában közölte, hogy a horvát kormánnyal 2009 januárjában aláírt részvényesi megállapodás módosítása alapján átvette az INA feletti irányítást úgy, hogy nem az övé cég többsége.

A volt horvĂĄt politikus elmondta: szemĂŠlyesen nem vett rĂŠszt a privatizĂĄciĂłban, az eljĂĄrĂĄst egyik helyettese, Damir Polancec irĂĄnyĂ­totta. Ivan Suker pĂŠnzĂźgyminiszter ĂŠs a mĂĄsik akkori miniszterelnĂśk-helyettes, Jadranka Kosor jelenlegi kormĂĄnyfő is dolgozott az ĂźgyĂśn – tette hozzĂĄ.

Jadranka Kosor korábban arról nyilatkozott, hogy nem vett részt
az INA privatizációjában, Ivan Suker pedig a bizottság előtt
kijelentette, úgy szavazott a parlamentben az INA privatizációs szerződéséről, hogy nem ismerte annak tartalmát. Damir Polancec ellen időközben nyomozás indult korrupció gyanújával, és már vádat is emeltek a politikus ellen.

A parlamenti bizottsĂĄg azt a kĂŠrdĂŠst is vizsgĂĄlja, hogy kivĂŠteleztek-e a Mollal a privatizĂĄciĂłs eljĂĄrĂĄsban. A testĂźlet nem indĂ­tvĂĄnyozhat vĂĄdemelĂŠst, de hatĂłsĂĄgi vizsgĂĄlatot kezdemĂŠnyezhet.

A horvát vizsgálóbizottságot az idén márciusban állították fel az INA olajtársaság privatizációjával kapcsolatos tények, a horvát kormány és a Mol magyar olajtársaság között létrejött szerződések és azok mellékleteinek kivizsgálására. A horvát ügyészség 2009 novembere óta vizsgálja az eredeti privatizációs szerződés módosítását.