close
Új atomerőmű kezdte meg működését Kínában
Atom - Egyéb

Új atomerőmű kezdte meg működését Kínában

Új nukleáris erőmű kezdte meg vasárnap működését Kínában, ez az első, melyet a fukusimai baleset után üzembe helyeznek az országban. Az Észak-Koreával határos Liaoning tartomány – amely a Kelet-Kínai-tengerbe benyúló félsziget – Vafangtien városának közelében kap helyet a Hungjenho (Hongyanhe) nukleáris erőmű, amely Északkelet-Kína legnagyobb energiaprojektje.

A létesítmény kialakításának első fázisához – amelyben négy reaktort építenek fel – 2007-ben fogtak hozzá. Az első reaktor kezdte meg hét végén a működését, a másik három az évtized közepére, 2015-re lesz teljesen kész, összesen 50 milliárd jüanes (1,7 ezer milliárd forint) beruházásból. A négy egység összesen 30 milliárd kilowattóra elektromos áramot termel majd évente, ez Liaoning tartomány tavalyi teljes energiafelhasználásának 16 százaléka. Az erőmű teljes kapacitását – további két blokk üzembe állításával – 2016-ban éri majd el, évi 45 milliárd kilowattóra áramot termelve.

Hungjenho sajátossága, hogy 80 százalékban helyben gyártott részekből épül fel, s az első nukleáris erőmű Kínában, mely a hűtéshez sótlanított tengervizet használ fel.  A kínai vezetés a 2011-es fukusimai szerencsétlenség után moratóriumot hirdetett a nukleáris erőművek építésére vonatkozóan, a tilalmat tavaly ősszel oldották fel. A kelet-ázsiai országban a mostanival együtt már 16 nukleáris reaktor üzemel több mint 12 millió gigawatt kapacitással, és további 26 épül. A kormány által októberben kiadott “iparági fehér könyv” szerint a központ célja az, hogy a kínai atomerőművi kapacitás 2020-ra elérje az 58 gigawattot.