close
Végleg leállítják a floridai sérült reaktort
Atom - Egyéb

Végleg leállítják a floridai sérült reaktort

Az amerikai Duke Energy áramszolgáltató végleg leállítja a floridai Crystal River atomerőmű 3. blokkját, mivel annak helyreállítása túl sok kockázatot rejt magában.

A vállalat szerint a döntést azután hozták meg, hogy elvégezték a sérült konténment épület átfogó mérnöki vizsgálatát. A reaktort 2009 szeptemberében állították le üzemanyag-átrakásra és a gőzfejlesztők cseréjére, ekkor azonban leválás, repedés keletkezett a konténment épület beton falának külső rétegében. A károk elhárítása és a blokkok üzembe visszavétele során a konténment más részein is hasonló leválások következtek be 2011-ben – közölte a Duke alapján a NucNet.

A korábbi üzemeltető Progress Energy, amelyet tavaly vásárolt fel a Duke, eredetileg a blokk kijavítását tervezte, de a Duke közölte, ő maga is elvégzi a felülvizsgálatot. A 2012 végén elkészült jelentés szerint az erőmű helyreállítása életképes opció lett volna ugyan, de a munkálatok természete és mértéke miatt komoly kockázata lett volna a költségek és a határidők esetleges túllépésének.

A Crsytal River-3 860 MW-os nyomottvizes reaktor, amelyet 1977 januárjában kapcsoltak a hálózatra, kereskedelmi üzemét 1977 márciusában kezdte.

A vállalat közleménye szerint most egy átfogó leszerelési programot dolgoznak ki, amely meghatározza a forrásigényeket, a leszerelés terjedelmét, időtervét és más elemeit.