close
Trump újra füstbe borítaná az USA-t
Egyéb - Emisszió

Trump újra füstbe borítaná az USA-t

Egy friss elemzés szerint Donald Trump elnökké választása és esetleg két elnöki ciklusa 16 százalékkal, 3,4 milliárd tonnával több széndioxid kibocsátásával járna, mint Hillary Clintoné. A Lux Research, az elnökválasztási kampányban mindeddig pártatlan szervezet szakértői szerint markáns különbség van a két jelölt energiapolitikájában, és jelentős eltérések lehetnek egyikük, vagy másikuk győzelme esetén az USA károsanyag kibocsátásában.

Az intézet a napokban közzétette jelentésében emlékeztet, hogy Hillary Clinton elnöksége az Egyesült Államok karbonkibocsátását a jelenlegi szinten tartaná, ezzel szemben Donald Trump elnöksége annak növekedését eredméynezné. A demokraták jelöltjének ambíciózus célja, hogy valemennyi háztartás ellátására elegendő napenergia kapacitás létesüljön az államokban, és az átmenetet földgázbázisú erőművek biztosítanák. Ezzel szemben Donald Trump a fosszilis energiahordozók kitermelésének növelését irányozta elő, és erősen kritizálta a megújuló források támogatását. Ezzel együtt többször is jelezte, hogy megsemmisíti az Obama adminisztráció tiszta energia tervét, és visszalép a Párizsi Klímaegyezménytől is, miközben Hillary Clinton folytatni kívánja a Barack Obama által megkezdett átalakításokat, és 2025-ig, 30 széázalékkal csökkentené az Egyesült Államok üvegházhatásúgáz-kibocsátását.

A Lux Research igyekezett összehasonlítani a jelöltek energiapolitikai elképzeléseit, és bár nyilvánvalóan komoly bizonytalanság van ezekben a tervekben, kérdés melyikük mennyire lesz, vagy lenne képes végrehajtani a kampány során elmondott terveit, azért nyilván fontos fogódzót adnak a választóknak, melyiküktől milyen megközelítés várható.

A szakértők úgy találták, hogy a szén változatlanul csak a második legfontosabb energiaforrás lehet a földgáz mögött, jóllehet Trump folyamatosan a szénipar feltámasztásáról beszélt a kampányban. Az általa megfogalmazott célok teljesülsée ezn a területen erősen kérdéses. Clinton ezzel szemben a tiszta energia terv folytatásával tovább csökkentené a szén részesedését az energiamixben.

A zöld források arányának növekedése ma is igen látványos, Clinton ezt tovább erősítené. A decentralizált etrmelés arányának növekedése nyilván újfajta gazdasági és értéklánc modelleket fog kialakítani, és midnennek meghatározó eleme lesz az energiatárolás.

Az olaj és gázipar mindkét jelölttől támogatásra száímtható, a legnagyobb eltérés a szárazföldi szabályozásban van. Céinton draszutikusan szigorítaná a kutatás termelésre és a csővezetékek építésére vonatkozó, részben a vízkészletgazdálkodással is összefüggő szabályokat.