close
A volt szaúdi olajminiszter hisz a megállapodás lehetőségében
Egyéb - Olaj

A volt szaúdi olajminiszter hisz a megállapodás lehetőségében

Az OPEC képtelen egyedül csökkenteni a globális termelést olyan mértékben, hogy stabilizálja az árakat – ezt a korábbi szaúdi energiaminiszter mondta, aki a két évvel ez előtt bevezetett termelés-szabályozási mechanizmus egyik kitalálója volt.

Nem hiszem, hogy az OPEC-nek egyedül kellene csökkenteni termelését – mondta Ali Al-Naimi, aki csaknem két évtizeden át a világ legbefolyásosabb olajipari vezetője volt, májusi nyugdíjba vonulásáig. Úgy vélte, a 2014 novemberi döntés óta alapjaiban megváltozott a helyzet, hiszen Oroszország is csatlakozott a megbeszélésekhez, a termeléscsökkentést illetően. Más termelők is gondolkoznak az együttműködésen – mondta Naimi Londonban, a Chatem Houseban. Ezt remek – jegyezte meg 81 éves szaúdi vezető.

AZ OPEC ma a globális olajtermelés mintegy 40 százalékát adja november 30-áén tartja soronkövetkező csúcstalálkozóját Bélcsben – emlékeztet a Bloomberg Naimi londoni útjáról beszámolva. Ez lesz az első alkalom nyolc év után, hogy termeléscsökkentésről igyekeznek megállapodni a kartell tagállamai.