close
A következő évtizedben leállhatnak az USA atomerőművei
Atom - Egyéb

A következő évtizedben leállhatnak az USA atomerőművei

Kormányzati támogatás nélkül belátható időn belül vége a nukleáris energiatermelésnek az Egyesült Államokban – számolt be a Bloomberg, a Carlyle Group, a világ egyik legnagyobb befektető cégének prognózisáról.

A szabályozásnak, például a karbonadó rendszerének díjazni kellene, a nukéeáris erőmvek zéró kibocsátását a Carlyle energetikai ágazatának egyik vezetője szerint, aki nemrég egy New York-i konferencián beszélt erről. A Bloomberg megjegyzi, a cégnek 176 milliárd dollárnyi eszköze van földgáz és széntüzelésű erőmávekben, és megújuló forrásokban. Abból következtetnek a nukleáris áramtermelés végnapjaira, hogy az Exelon és az Entergy terveket készít az általuk üzemeltetett reaktorok leállítására. Az olcsó palagáz miatt alacspny áramárak visszavették profitjukat, miközben a szabályozásból eredően az üzemeltetési költségek nőttek.

A szabályozás változása nélkül a következő évtizedben az atomenergia termelés leépülését fogjuk látni – csatlakozott a Carlyle prognózisához egy másik szakértő is New Yorkban. A szövetségi kormány támogatsáa nélkül új egységek nem fognak épülni és a meglévő sorra bezárnak majd. Új nukleáris kapacitást épteni csaknem ötször annyiba kerülne ma a kormányzati adatok szerint, mint egy gázbázisú erőmű létrehozása.