close
A zöldgipar felpörgetheti a világgazdaságot
Egyéb - Megújuló

A zöldgipar felpörgetheti a világgazdaságot

Továbbra is bizonytalanság jellemző a világgazdaságban és az egyik legforróbb politikai kérés vcsaknem midnen rszágban a gazdasági növekedés. Szakértők egy jelentőús csoportja szerint a zöldgazdaság komoly szerepet játszhat a fellendülésben.

A New Climate Economy, egy nemzetközi kezdeményezés, amelynek célja, hogy a nemzeti gazdaságok úgy érjenek el növekedést, hogy közben csökketik a klímaváltozást okozó szennyezőanyagok kibicsátás. A program szakértői hisznek ebnne, hogy a zöld ipar jelentős fellendülsét hozhat a jövőben. A közelmúltban egy jelentésben foglalták össze – írja az oilprivce.com -, hogyan képzelik a jövő gazdaságát, a növekedést a zöld energiákra alapozva, ezekre támaszkodva, dfelszámolva egyszermind az energiaszegénységet is.

A jelenlegi energiaipari struktúra hoizzávetőlegesen a károsanyag kibicsátás 60 százalékáért felelős globálisan. Az előrejelzések szerint a következő 15 évben mintegy 90 milliárd fontot terveznek ebbe az iparágba befektetni, ami jelentős növekedést erősítp tényezpő lesz a fejlődő országokban és a feltörekvő piacokon egyaránt. A New Climate Economy szakértői arra számítanak, hogy 2031 után az energiapariba áramlik majd az összes infrastruktúra befektetés 28 százaléka. Amit az emelzők a kezdeméynezlsnél kérdésesnek tartanak, az a finanszírozás. Jelenleg komoly kormányzati támoagtás áll a tiszta technológiák mögött, ami nyilván segíti ezek megtérülését és finanszírozását. Kérdés, hogy tisztán piaci alapon, bár a technolgiák magukban már számos pontján a világnak versenyképesek tudnak lenni a hagyományos energiarendszerekkel, vajon a magántőke hasonló inztenzitással fektetne-e be ezekbe.