close
Tranzit szerepet szán az azeri elnök országa gázának
Egyéb - Gáz

Tranzit szerepet szán az azeri elnök országa gázának

A Nabucco-tag RWE-vel megĂĄllapodĂĄst kĂśtĂśtt TĂźrkmenisztĂĄnnal kissĂŠ
megromlott a Gazprom kapcsolata. A cĂŠg ezĂŠrt most mĂĄs kĂśzĂŠp-ĂĄzsiai
gĂĄztermelőkkel tĂĄrgyal, de rĂśgĂśs az Ăştja: AzerbajdzsĂĄn pĂŠldĂĄul szĂ­vesen
ad el gĂĄzt OroszorszĂĄgnak, de az eurĂłpai vevőknek szĂĄnt mennyisĂŠget mĂĄr
csak tranzitĂĄlni kĂ­vĂĄnja szomszĂŠdjĂĄn keresztĂźl. RĂĄadĂĄsul MoszkvĂĄban azt
is kĂśzĂślte Ilham Alijev azeri elnĂśk, hogy nincs ellenĂŠre a NabuccĂłval
valĂł egyĂźttműkĂśdĂŠs sem, mĂĄr, ha megĂŠpĂźl a cső. Egyelőre ugyanis ez a
projekt sincs sĂ­nen.

AzerbajdzsĂĄn tranzitĂştvonalkĂŠnt kĂ­vĂĄnja OroszorszĂĄgot hasznĂĄlni fĂśldgĂĄza eurĂłpai exportjĂĄhoz, jelentette be Ilham Alijev azeri elnĂśk. A lehetősĂŠgről azt kĂśvetően beszĂŠlt a mĂşlt pĂŠnteken, hogy Dmitrij Medvegyev orosz elnĂśkkel tĂĄrgyalt arrĂłl, hogy jĂł lehetősĂŠg kĂ­nĂĄlkozik a kĂŠt orszĂĄg szĂĄmĂĄra egy gĂĄzmegĂĄllapodĂĄs megkĂśtĂŠsĂŠre, Ă­rja a The Moscow Times. A mĂşlt hĂłnapban ugyanis az orosz Gazprom ĂŠs az azeri ĂĄllami Socar olaj- ĂŠs gĂĄzipari tĂĄrsasĂĄg mĂĄr megĂĄllapodott, hogy az előbbi azeri gĂĄzt fog vĂĄsĂĄrolni a hatĂĄron tĂśrtĂŠnő ĂĄtvĂŠtellel, leghamarabb a jĂśvő ĂŠvtől. Az orosz lap a talĂĄlkozĂł kapcsĂĄn emlĂŠkeztet, hogy Moszkva mĂĄs, kaszpi tĂŠrsĂŠgbeli gĂĄztermelőket is megprĂłbĂĄl rĂĄbĂ­rni arra, hogy ne tĂĄmogassĂĄk az OroszorszĂĄg elkerĂźlĂŠsĂŠvel ĂŠpĂ­tendő, de szĂĄmos műszaki akadĂĄly előtt ĂĄllĂł Nabucco gĂĄzvezetĂŠk ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠt.

„Nagy gond nekĂźnk, hogy nem termelhetjĂźk ki a gĂĄzunkat, mert a tranzit kĂŠrdĂŠse megoldatlan”, fejtette ki az azeri elnĂśk az orosz Vesztyi ĂĄllami tĂŠvĂŠcsatornĂĄnak adott interjĂşjĂĄban. Szerinte az a fő dolog, hogy megĂĄllapodĂĄs szĂźlessen OroszorszĂĄggal a rajta keresztĂźli tranzitrĂłl ĂŠs a gĂĄzeladĂĄsrĂłl. A Gazprom szĂłvivője a tranzit lehetősĂŠgĂŠről egyelőre nem nyilatkozott.

Az EurĂłpai UniĂł azonban nyilvĂĄn ĂśrĂśmmel fogadna egy Ăşj keleti gĂĄzszĂĄllĂ­tĂłt, mĂŠg Ăşgy is, ha az OroszorszĂĄgon keresztĂźl kĂźldenĂŠ a gĂĄzĂĄt, főleg, mivel a Nabucco megĂŠpĂ­tĂŠse erősen kĂŠrdĂŠses. A Nabucco tĂĄmogatĂłi, főkĂŠnt uniĂłs energiacĂŠgek főkĂŠnt tĂźrkmĂŠn gĂĄzzal szeretnĂŠk feltĂślteni a csĂśvĂźket, amelyet a Kaszpi-tenger fenekĂŠn vezetnĂŠk el a csĂśvĂźket AzerbajdzsĂĄnbĂłl, vagy IrĂĄnbĂłl. Gondot okoz azonban a tenger alatti rĂŠsz ĂŠs az is, hogyan kezeljĂŠk az egyelőre embargĂł sĂşjtotta IrĂĄnt. A Gazprom szĂĄmĂĄra nem lenne szokatlan dolog kĂźlfĂśldi gĂĄzt tranzitĂĄlni. Ez tĂśrtĂŠnt a mĂşlt ĂŠv vĂŠgĂŠig a TĂźrkmenisztĂĄnbĂłl szĂĄrmazĂł szĂŠnhidrogĂŠnnel is, amelyet Ukrajna vĂĄsĂĄrolt meg. Az Ăźgyletet a felerĂŠszben Gazprom tulajdonĂş, svĂĄjci bejegyzĂŠsű RosUkrEnergo bonyolĂ­totta. Alekszander Nazarov, a Metropol befektető tĂĄrsasĂĄg elemzője szerint nem vilĂĄgos, mit nyerne AzerbajdzsĂĄn azon, ha tranzitmegĂĄllapodĂĄst kĂśtne eurĂłpai exportjĂĄra, hiszen nem jutna tĂśbb pĂŠnzhez, mintha a gĂĄzt kĂśzvetlenĂźl a Gazpromnak adnĂĄ el. (Ebben nem ĂŠrtĂźnk egyet az elemzővel, hiszen a Gazprom vevőkĂŠnt, mint nyeresĂŠgĂŠrdekelt kĂśzvetĂ­tőkĂŠnt jelenne meg az Ăźgyletben.) Moszkvai tĂĄrgyalĂĄsain Alijev jelezte, hogy nem ellenzi a NabuccĂłt sem, mĂĄr, ha egyĂĄltalĂĄn megĂŠpĂźl. Szerinte jĂłk a projekt ismert paramĂŠterei, az azeriek pedig a maguk rĂŠszĂŠről kĂŠszek a Nabucco ĂĄltal megcĂŠlzott irĂĄnyba szĂĄllĂ­tani. „De nehĂŠz megmondani, hogy kimozdul-e a vĂĄllalkozĂĄs a holtpontrĂłl”, tette hozzĂĄ. IndulĂĄskor AzerbajdzsĂĄn sokkal kevesebb gĂĄzt kĂźldene OroszorszĂĄgnak, mint TĂźrkmenisztĂĄn, amelynek most ĂŠvi ĂśtmilliĂĄrd kĂśbmĂŠteresre esett az exportkapacitĂĄsa.

A Gazprom ĂŠs a Socar a mĂşlt hĂłnapban megegyezett, hogy megvizsgĂĄljĂĄk azt a vezetĂŠket, amelyen a Gazprom 2007. előtt szĂĄllĂ­tott gĂĄzt AzerbajdzsĂĄnba. Ennek alapjĂĄn fogjĂĄk kalkulĂĄlni a szĂźksĂŠges javĂ­tĂĄsok kĂśltsĂŠgĂŠt. TĂśrĂśkorszĂĄg egyĂŠbkĂŠnt ĂŠvi hĂŠtmilliĂĄrd kĂśbmĂŠter azeri gĂĄzt importĂĄl, illetve tovĂĄbbĂ­t. Az azeri termelĂŠs ĂŠvi 12-14 milliĂĄrd kĂśbmĂŠterrel nőhet a Sah Deniz 2 gĂĄzmező beindĂ­tĂĄsĂĄavl, mondta Alijev. A terĂźleten a norvĂŠgiai StatoilHydro dolgozik. A lelőhely sokkal tĂśbb gĂĄzt Ă­gĂŠr, mint amennyire a tĂĄrsasĂĄg vevőt ĂŠs tranzit Ăştvonalat talĂĄl. A StatoilHydro feltĂĄrĂĄsĂŠrt ĂŠs termelĂŠsĂŠrt felelős vezetője, Peter Mellbye azt mondta nemrĂŠg, hogy cĂŠge OroszorszĂĄgon ĂŠs IrĂĄnon ĂĄt tĂśrtĂŠnő exportra kĂŠszĂźl. AzerbajdzsĂĄn ugyanis nem tud megĂĄllapodni TĂśrĂśkorszĂĄggal a rajta keresztĂźli vezetĂŠk GĂśrĂśgorszĂĄgig valĂł meghosszabbĂ­tĂĄsĂĄrĂłl.

A kĂśzelmĂşltbeli ĂśrmĂŠnyorszĂĄgi feszĂźltsĂŠgek is csĂśkkentik a TĂśrĂśkorszĂĄggal valĂł megĂĄllapodĂĄs esĂŠlyĂŠt. A hĂ­r, hogy TĂśrĂśkorszĂĄg gazdasĂĄgi embargĂłt akar elrendelni ÖrmĂŠnyorszĂĄg ellen, ĂŠrtĂŠktelennĂŠ teszi az ĂĄprilis elejĂŠn tartott ankarai csĂşcsot, amelyen Barack Obama amerikai elnĂśk is rĂŠszt vett, vĂŠli Alijev. TĂśrĂśkorszĂĄg a kilencvenes ĂŠvekben mĂĄr bevezetett egy embargĂłt AzerbajdzsĂĄn tĂĄmogatĂĄsakĂŠnt az ĂśrmĂŠnyek lakta Nagorno-Karabakh tartomĂĄny elszakadĂĄsi tĂśrekvĂŠseire reagĂĄlva. . Alijev leszĂśgezte azt is, hogy egyetlen gĂĄzmegĂĄllopodĂĄs sem lehet felĂźlvizsgĂĄlat tĂĄrgya, kĂźlĂśnĂśs tekintettel OroszorszĂĄgnak a TĂźrkmenisztĂĄntĂłl valĂł kisebb vĂĄsĂĄrlĂĄsrĂłl folytatott vitĂĄjĂĄra. Mint megĂ­rtuk, TĂźrkmenisztĂĄn azt mondja, hogy a Gazprom Export előzetes ĂŠrtesĂ­tĂŠs nĂŠlkĂźl ĂŠs hirtelen ĂĄllĂ­totta le tĂźrkmenisztĂĄni gĂĄzvĂŠtelezĂŠsĂŠt, ezzel okozva a cső nĂŠhĂĄny nappal ezelőtti felrobbanĂĄsĂĄt. Vlagyimir Putyin miniszterelnĂśk ezt kĂśvetően arra utasĂ­totta energia ĂźgyekĂŠrt felelős helyettesĂŠt, Igor Szecsint ĂŠs a Gazprom első emberĂŠt, Alekszej Millert, hogy tĂĄrgyaljanak mĂĄs kĂśzĂŠp-ĂĄzsiai gĂĄzszĂĄllĂ­tĂłkkal, miutĂĄn TĂźrkmenisztĂĄn ideiglenes megĂĄllapodĂĄst kĂśtĂśtt a nĂŠmet RWE tĂĄrsasĂĄggal, amely a Nabucco tagja. Alijev szerint ennek is egy olyan egyezsĂŠgnek kell lennie, amelyet kĂŠsőbb nem vizsgĂĄl fĂślĂźl egyetlen partner sem.

Â